Viaţa e un amalgam de evenimete care nu contenesc să ne surprindă, indiferent câtă experienţă acumulăm în timp – filmele inspirate din realitatea cotidiană, reusesc deseori să ne impresioneze profund.
Atât de profund, încât odată încheiată vizionarea, ne simţim şi mai inundaţi de pasiune pentru viaţă decât înainte, mai dornici să trăim din plin fiecare moment, preţuindu-l ca pe un dar fără seamăn, pe cât de trecător, pe atât de valoros.
Iată în cele ce urmează, 20 de filme bune care au darul de a ne provoca astfel de senzaţii şi emoţii nebănuite, într-o colecţie oferită de Adme.ru.
1.Peaceful Warrior (2006)
O remarcabilă istorie autobiografică, despre un gimnast de excepţie, implicat într-un accident rutier care-i va schimba viaţa, aducând în prim-plan, acea forţă lăuntrică deosebită, care se ascunde în fiecare din noi.
Bazat pe un volum semnat de Dan Millman, filmul abordează delicatul subiect al destinelor frânte, plonjonul din lumea strălucitoare a succeselor, într-o altă dimensiune, în care viaţa capătă un format complet diferit şi puterea necesară depăşirii momentelor de descurajare absolută.
2.Knockin’ on Heaven’s Door (1997)
Într-o traducere aproximativă, „Bătând la poarta Cerului”, este o comedie care, în mod paradoxal, îşi află rădăcinile într-o situaţie dramatică, a două personaje bolnave, în fază terminală, care reuşesc să ne aducă zâmbetul pe buze chiar şi în această ipostază nu tocmai de invidiat. Cum face acest film să ne înduioşeze până la lacrimi şi să ne binedispună în acelaşi timp? Ei bine, cautaţi răspunsul în faţa ecranului.
3.Inside I’m Dancing (2004)
O altă comedie inspirată dintr-o situaţie dramatică, a doi tineri aflaţi în scaunele cu rotile, încăpăţânându-se să-şi sfideze propriile limitări funcţionale, abordând o atitudine orientată împotriva tendinţelor unora de a manifesta milă şi compasiune faţă de situaţia lor.
4.Forrest Gump (1994)
Dupa 20 de ani de la lansare, acest film încă se mai bucură de succes în rândurile publicului cinefil, aplicând o puternică amprentă asupra modului de transpunere într-o peliculă, a multitudinii de aspecte pe care le îmbracă personalitatea umană.
Filmul nu urmăreşte îndeaproape romanul omonim al lui Winston Groom, ci istoriseşte în mod diferit viaţa protagonistului şi felul în care acesta se raportează la evenimentele istorice la care a fost martor şi la celebrităţile cu care a venit în contact de-a lungul anilor, de la Elvis Presley şi John Lenon, până la J.F. Kennedy şi Richard Nixon.
5.Intouchables (2011)
Doriti definiţia prieteniei fără cusur? Vizionaţi acest film, apărut în sălile noastre de cinematograf sub denumirea „Invincibilii”, şi veţi obţine mai mult decât un răspuns pertinent.
Un elogiu la adresa eliminării barierelor de orice tip dintre oameni, spre triumful dragostei de viaţă, al depăşirii momentelor de restrişte şi nu în ultimul rând, al umorului efervescent.
6.The Secret Life of Walter Mitty (2013)
Cine poate afirma că stăpâneşte puterea viselor interioare, până la punctul în care acestea ne inspiră realitatea? Probabil doar Ben Stiller – cel ce întruchipează în acest film, un personaj ieşit din comun, care descoperă un mod de a trăi aventuros prezentul, luând o „pauză mentală” de la realitate şi executând un plonjon spectaculos într-o lume fantastică, într-un gest care-i va bulversa complet viaţa reală.
7.Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Se poate rescrie cumva în memorie o poveste de iubire, atunci când amnezia totală afectează doi îndrăgostiţi? Se spune că dragostea învinge totul, aşadar merită să descoperiţi, graţie acestui film, puterea sa miraculoasă.
8.Little Miss Sunshine (2006)
Toţi ciudaţii se cred normali, dar încercaţi să definiţi normalitatea şi veţi observa că vă apropiaţi periculos de mult, de un tărâm plictisitor până la refuz.
Micuţa Olive nu cunoaşte însă acest concept – tot ceea ce-şi doreşte este să câştige concursul de frumuseţe „Little Miss Sunshine”, chiar dacă este înconjurată de o familie complet disfuncţională care ar putea scoate pe oricine din minţi, cu uşurinţă.
9.Pay it Forward (2000)
O invitaţie de a descoperi, graţie unui copil cu o minte sclipitoare, comorile sufleteşti pe care o persoană le poate ascunde, bunătatea şi capacitatea oamenilor de a se ajuta reciproc în situaţii dificile.
La periferia marilor oraşe, acolo unde oamenii străzii, gunoaiele, drogurile, abuzurile şi violenţa domină peisajul, bunătatea sufletească este necesară şi posibilă – o pledoarie veritabilă cinematografică pentru altruism, compasiune şi curaj, deopotrivă.
10.Breakfast at Tiffany’s (1961)
Povestea unei tinere fermecătoare din New York-ul anilor ’60, care-şi iroseşte timpul, ducând o viaţă uşoară, însoţind diverşi bărbaţi cu portofele bine garnisite, la întâlniri şi petreceri pretenţioase, în aşteptarea unei căsătorii convenabile. Dar echilibrul unei astfel de existenţe se demonstrează extrem de şubred, atunci când Holly este pe cale să se îndrăgostească de un personaj aflat la polul opus faţă de înstăritul soţ la care visează.
11.Into the Wild (2007)
Întreruperea oricărei legături cu societatea, cu lumea frenetică în general şi izolarea voluntară în ţinuturi sălbatice, nelocuite, îl ajută pe tânărul Cristopher McCandless să descopere, cu preţul propriei vieţi, că fericirea nu este deplină dacă nu este împărtăşită.
12.August Rush (2007)
Viaţa este un mister care armonizează cu natura, cu muzica şi cu dragostea – o călătorie al cărui înţeles este pătruns abia când se ajunge la destinaţie. În cazul lui August Rush – un copil genial, crescut într-un orfelinat, cheia acestei călătorii este reprezentată de o simfonie fără seamăn, iar obiectivul său este întâlnirea cu proprii părinţi.
13.Yes Man
Dacă ar fi să răspundem pozitiv oricărei provocări apărute în viaţă, ce s-ar întâmpla oare cu conjuncturile în care se impune un refuz?
Poate că n-ar fi rău să spunem „DA” mai des, dar până unde suntem dispuşi să ne elasticizăm bunăvoinţa şi consensul? Doar Jim Carry pare să cunoască un răspuns pe măsură.
14.The Curious Case of Benjamin Button
Îmbătrânirea ar putea cunoaşte oare un proces invers, care să pornească de la naştere şi să ia sfârşit la o vârstă înaintată, fără putinţă de a interveni în vreun fel asupra fenomenului? Iată un film care ridică mari semne semne de întrebare asupra vieţii şi morţii, cu toate evenimentele neobişnuite cuprinse în intervalul existenţei unui personaj straniu, care încearcă să-şi găsească locul potrivit într-o lume nu tocmai dispusă să-l înţeleagă şi să-l accepte.
15.The King’s Speech (2010)
Suntem cu adevărat norocoşi noi, toţi cei ce reuşim să ne exprimăm coerent, fără poticneli şi bâlbâieli – un atribut de care nu toată lumea se bucură în egală măsură, indiferent că este vorba despre un simplu muritor de rând, care-şi câştigă pâinea de azi pe mâine, sau de un rege autentic.
Inspirat dintr-o situaţie reală, filmul istoriseşte modul în care suveranul britanic, George al VI-lea, reuşeşte să depăşească problemele de vorbire, apelând la un logoped care utilizează metode ceva mai ieşite din comun, pentru a rezolva astfel de neajunsuri.
16.Big Fish
Un povestitor de talent, gata să istorisească poveşti fantastice despre ipotetica sa viaţă aventuroasă, de pe vremea când dorinţa de pribegie i-ar fi purtat paşii în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Toate aceste fabulaţii nu-l ajută însă, să facă faţă cu brio, adevăratelor încercări ale vieţii reale, de familie.
Cel mai important lucru care rămâne întipărit în memorie, îi apare limpede dintr-odată, atunci când se aşteaptă mai puţin: „Se spune că în momentul în care întâlneşti iubirea vieţii tale, timpul se opreşte în loc, şi este perfect adevărat”.
17.The Terminal (2004)
Cum se poate trăi zile în şir într-un aeroport – blocat de birocraţie şi formalităţi – iată ce lecţie de viaţă avem ocazia să ne însuşim din povestea lui Viktor Navorski (Tom Hanks) – protagonistul unui film care beneficiază de bagheta regizorală a unui veritabil magician de la Hollywood: Steven Spielberg.
Terminalul aeroportului J.F. Kennedy, din New York, se transformă în scena unei conjuncturi absurde, de pe urma căreia, Viktor reuşeşte însă, să descopere o lume eterogenă şi complexă, în care-şi găsesc locul elemente antagonice, precum generozitatea şi invidiile, ambiţiile şi mărinimia, romantismul şi rigiditatea emoţională, deopotrivă.
18.Red Dog (2011)
Bazat pe o întâmplare reală, filmul istoriseşte povestea devotamentului unui câine, care reuşeşte să unească o întreagă comunitate de australieni, cautându-şi fără odihnă, stăpânul pierdut cu multă vreme în urmă.
Criticii au fost duri cu acest film, caracterizându-l drept „prea copilăresc pentru adulţi şi prea serios pentru copii”, dar publicul s-a demonstrat ceva mai sensibil şi a îndrăgit din start simpaticul protagonist cu blană roşcată.
19.Silver Linings Playbook (2012)
Muzică şi dans – iată o terapie cu adevărat benefică, pentru doi tineri cu probleme psihologice şi comportament straniu, care dau mari bătăi de cap tuturor celor ce le stau aproape.
Când se înfiripă şi o poveste de dragoste în tot acest tablou frenetic, reţeta succesului este asigurată, mai cu seamă atunci când se apelează la celebrităţi hollywoodiene precum Bradley Cooper, Jennifer Lawrence şi Robert De Niro.
20.The Bucket List (2007)
O evadare din rutină şi din noianul de reguli impuse de societate, a doi bărbaţi care se străduiesc să demonstreze că nu e niciodată prea târziu să se descopere adevăratele lucruri minunate ale vieţii, chiar şi atunci când se păşeşte pragul vârstei a treia, sub semnul unor boli incurabile.