20 de ani de la apariția primului site web. Vezi momentele cheie din istoria internetului

Pe 6 august s-a sărbătorit 20 de ani de la apariția www. La acea dată, în 1991, Tim Berners-Lee a făcut public primul site web din lume, world wide web-ul devenind astfel disponibil oricui. Iată ce alte momente cruciale au urmat.
Primul website din lume descria chiar proiectul world wide web, explicând utilizatorilor ce pot găsi online.

1991: Primul motor de căutare

În același an cu www, a apărut primul motor de căutare, numit Gopher. Acesta examina conținutul documentelor, nu doar titlurile acestora, cum se obișnuia până în acel moment.

1991: MP3 devine un standard

Formatul MP3 a fost acceptat ca standard în 1991. Fișierele MP3, extrem de comprimate pentru acele vremuri, au devenit ulterior foarte populare atunci când se dorea trimiterea melodiilor sau a imaginilor prin internet.

1991: Primul webcam

Una dintre cele mai interesante invenții de acum două decenii a fost camera web. Tehnologia a fost inventată într-un laborator al Universității Cambridge pentru a monitoriza o… cafetieră.

Angajații și-au dorit să găsească o cale de a evita drumurile inutile până la filtrul de cafea, așa că verificau pe webcam conținutul recipientului.

1993: Primul navigator web

Primul navigator web utilizat la scară largă, Mosaic, a apărut în 1993. Au existat câteva tentative înainte de Mosaic, dar acesta a fost primul care putea fi folosit și de persoanele fără pregătire tehnică.

1993: Guvernele se extind pe internet

În 1993, atât Casa Albă cât și Națiunile Unite apar online. Acesta a fost începutul domeniilor .gov și .org.

1994: Apare Netscape

Acesta a fost primul mare competitor al lui Mosaic.

1995: Primele afaceri pe internet

Acesta este considerat anul în care web-ul a devenit spațiu comercial. Cu toate că existau firme online și înainte de 1995, abia atunci au fost dezvoltate anumite funcții cheie.

Spre exemplu, în acel an a apărut encriptarea SSL (Secure Sockets Layer), dezvoltată de Netscape, care a făcut posibile tranzacțiile financiare online (cum ar fi plățile prin card).

În 1995 au apărut două mari companii online. Echo Bay a vândut primul obiect pe internet. Site-ul s-a numit ulterior eBay. Și Amazon.com și-a început activitatea în 1995, însă a început a obține profit abia în 2001.

1995: Apare JavaScript. Vaticanul este online

În acel an, Vaticanul a apărut pe internet pentru prima dată.

De asemenea, au fost prezentate publicului limbajele Java și Javascript.

1996: Primul serviciu webmail

Hotmail a fost lansat în 1996, acesta fiind primul serviciu e-mail bazat pe web.

1997: Apare termenul „weblog” 

Cu toate că blogurile existau de câțiva ani sub o formă sau alta, în 1997 a fost folosit pentru prima dată termenul „weblog”.

1998: Primul articol de presă online

Primul articol care a făcut senzație în sfera online a fost pe tema scandalului pornit de relația lui Bill Clinton cu Monica Lewinsky. Acesta a fost publicat pe The Drudge Report, publicație considerată și în ziua de azi ca fiind una din cele mai importante din SUA.

1998: Google!

Google a intrat „în direct” în 1998, urmând să revoluționeze modul în care oamenii găseau informații online.

1998: Napster, primul torent

Apariția Napster a deschis porțile încărcării și descărcării de fișiere audio pe internet.

2000: Se sparge bubble-ul 

Acela a fost anul colapsului dotcom. Fenomenul a generat pierderi enorme pentru investitori. Sute de companii s-au închis, unele neapucând încă să aducă profit fondatorilor.

NASDAQ, unde erau listate numeroase companii tehnologice afectate de bubble, și-a pierdut 10% din valoare într-o singură zi, prăbușindu-se total în octombrie 2002.

2001: Este lansată Wikipedia

Cu toate ca dotcomul era încă la pământ, în 2001 a fost lansată Wikipedia, unul dintre site-urile care au pavat calea generației social media.

2003: Apar convorbirile telefonice prin internet

Skype este făcut public, dotat cu o interfață prietenoasă ce a contribuit la popularitatea convorbirilor telefonice prin internet.

2003: Primele profiluri de MySpace

Înainte de Facebook a fost MySpace. Rețeaua socială și-a deschis porțile în 2003, devenind cel mai popular site de acest gen, până la apariția Facebook.

2004: Internetul devine Web 2.0

Cu toate că termenul fusese folosit cu cinci ani înainte de Darcy DiNucci, „Web 2.0” a devenit popular abia în 2004. Acesta se referă la site-uri web si RIA (Rich Internet Applications – aplicații internet îmbogățite), care sunt foarte interactive și create de utilizator.

2004: Apar „social media” și Digg

Termenul „social media” apăruse în 1999, o dată cu „web 2.0”, însă nu a fost cunoscut până în 2004. Acesta a descris site-urile și aplicatiile web care permiteau utilizatorilor să creeze și să distribuie conținut.

Site-ul de știri Digg a deschis calea apariției de portaluri precum Reddit sau Yahoo! Buzz.

2004: Primii studenți pe Facebook

Tot în acel an a fost lansat Facebook. Inițial era folosit doar de cîțiva studenți și era cunoscut sub numele de „The Facebook”.

2005: Apare YouTube

Portalul a adus serviciile de partajare video la dispoziția tuturor.

2006: Primul tweet

Twitter a fost denumit inițial Twittr (inspirat de Flickr).

2007: Este lansat iPhone și Mobile Web

Cea mai mare inovație a anului 2007 a fost, cu siguranță, iPhone, telefon care a renăscut interesul pentru aplicațiile mobile web și pentru reinventarea design-ului.

2008: Alegeri pe Internet

Primele alegeri prezidențiale pe Internet au avut loc în 2008 în SUA. Acesta a fost primul an în care candidații au profitat de avantajele mediului online, Hillary Clinton făcând furori cu mesajele video de pe YouTube.

Ce evenimente importante au marcat evoluția internetului din 2008 până în prezent? Vom cunoaște acest lucru abia în anii care urmează.

      Articole recomandate