18 lucruri pe care trebuie să le faci odată ajuns la majorat

Adolescența reprezintă o etapă de tranziție între stadiul de copil și cel de adult. Ieșirea din copilărie și transformarea într-o persoană matură înseamnă de multe ori presiuni și schimbări suportate cu greu.

Odată ajuns la majorat trebuie să înveți să te comporți ca atare. Îți prezentăm o listă de  18 lucruri pe care trebuie să începi să le faci pentru a demonstra că devii matur:

1. Vorbește mai puțin

Ai dori ca vocea să-ți fie auzită pentru a le demonstra oamenilor că ești tânăr și sensibil, dar cu cât mai mult vorbești cu atât mai mult ai șansa de a nu fi auzit. Amintește-ți că cuvintele spuse în liniște sunt mult mai valoroase decât cele spuse în situații zgomotoase. Învață să vorbești atunci când este necesar.

2. Asumă-ți riscuri

Viața este prea scurtă pentru a fi blocat în ceea ce a devenit deja o tradiție. Întotdeauna este mai bine să faci greșeli decât să trăiești în incertitudine.

3. Dormi mult

Dacă ești printre cei ce nu dorm nopțile, permiteți să dormi în după-amiază sau dimineața, sau când ai timp.

4. Ajută fără a aștepta ceva în schimb

În perioada adolescenței, rareori ajutăm pe cineva fără a nu aștepta ceva la schimb. Dar e timpul să înveți că cel mai înțelept lucru pe care-l câștigi din acțiunea de a ajuta pe cineva nu este ceea ce primești înapoi, ci satisfacția oferită de actul de bunătate.

5. Citește cărți

Nu trebuie să dureze, doar trebuie să fie interesant. Cărțile te pot duce în locuri nemaivăzute și îți vor arăta persoane nemaiîntâlnite.

6. Experimentează

Fă lucruri neobișnuite. Detașează-te de lucrurile comune. Sparge tiparele.

7. Învață să mergi pe bicicletă

Nu ești niciodată prea bătrân să faci lucruri pe care nu le-ai mai făcut până acum.

8. Găsește-ți prieteni. Prieteni adevărați

Găsește-ți prieteni care să se bucure cu adevărat de compania ta, nu oameni care nici măcar nu te sună sau te caută. Prieteni care vor da tot pentru a te face fericit, nu persoane care te sună doar când au nevoie de tine. Și cel mai important, persoane cu care vei fi tu însuți, nu oameni care te fac să te simți incomod și reținut.

9. Petrece mai mult timp cu familia ta

Dacă există oameni în această lume care vor fi mereu acolo pentru tine, aceștia sunt din este familia ta. Spune-le problemele tale, sunt singurii care nu te vor judeca și le va păsa cu adevărat de tine. Ascultă-ți părinții, ei vor ști mereu ce e mai bine pentru tine, indiferent de ce crezi tu la moment despre acel lucru.

10. Ai încredere în propriile instinct

Dacă ceva îți spune că persoana de lângă tine este un nenorocit, probabil așa și este.

11. Învață să accepți schimbările

Este inevitabil. Sunt oameni care vor pleca, dar asta e ceva normal. În momentul în care îi pierzi poți să nu înțelegi de ce, dar în cele din urmă o vei face. Viața ta se va schimba, dar va merge mai departe.

12. Încearcă să depinzi de alții cât mai puțin

Și în momentul în care toți vor pleca, vei ști că poți înfrunta totul de unul singur.

13. Setează-ți prioritățile corecte

Fie că ești sau nu în liceu, în cele din urmă ești liber să faci lucruri care contează cu adevărat. Fiecare dintre noi are o listă diferită de priorități și atât timp cât îți știi propriile principii, ești liber să faci ce crezi că este mai bine pentru tine.

14. Învinge-ți frica

Fă pași mărunți și vei ajunge într-un anumit moment când teama pentru un anumit lucru sau situație îți va părea o glumă.

15. Apreciază ceea ce ai

Trebuie să fii îndeajuns de matur pentru a realiza că dacă nu ai ce au alții, nu înseamnă că nu ai nimic.

16. Fă mai multe din ce spui

Desigur că înseamnă ceva când spui ”te iubesc”, dar trebuie să și demonstrezi acest lucru.

17. Iartă-i pe ceilalți

Oricine merită o a doua șansă, chiar și a treia. Doar iartă-i pe cei care au greșit față de tine și la sfârșitul zilei te vei simți mult mai bine.

18. Iartă-te și iubește-te  

Investește în propria persoană și nu uita că orice s-ar întâmpla în viață te ai pe tine însuți.

Și totuși!!!

      Articole recomandate