Viața bate filmul, iar afacerile de succes pornite de la idei considerate absurde într-o faza de început, demonstrează tocmai acest paradox, în miezul căruia se plasează deseori oameni tineri și nu tocmai experimentați.
Este ceea ce publicatia Surfingbird.ru ne dezvaluie intr-un amplu material dedicat unei liste ce cuprinde numele a 15 start-up-uri care si-au demarat activitatea fara prea mari sanse de reusita, dar s-au transformat rapid in business-uri de milioane.
1.Facebook
Dupa un deceniu de la lansare, utilizatorii celui mai popular site de socializare din lume, abia daca isi mai amintesc faptul ca acesta a debutat ca o retea universitara online, ca divertisment al unor tineri pusi pe sotii.
2.Amazon
Daca vanzarea de carte online vi se pare o idee lesinata, exista un business exploziv, care va poate contrazice la orice ora: Amazon. Asa a inceput ascensiunea pentru una din cele mai profitabile afaceri din lume, fondate de nu mai putin celebrul Jeff Bezos.
3.Virgin Atlantic
Poate cea mai aventuroasa experienta a unui om de afaceri cu vederi neconventionale si un comportament usor excentric: Richard Branson – un personaj extrem de controversat inca de la frageda varsta, cand profesorii sai oscilau intre ipoteza de a-l vedea trimis dupa gratii, sau in ipostaza de miliardar. Lui Branson i-a placut mai mult a doua varianta.
4.Craigslist
Un simplu portal (fondat de Craig Newmark in 1996), care gazduieste anunturi, la prima vedere, dar mult mai mult daca incepem sa despicam firul in patru: „Site-ul nostru e cam aiurit, dar va ofera libertate deplina. Chiar si la capitolul care vizeaza chestiunile sexuale”.
5.Google
Un motor de cautare, inventat in 1997, care nu (mai) cunoaste frontiere. De nici un fel. De la cele de natura geografica, la cele ale fanteziei. Larry Page si Sergey Brinn stiu de ce.
6.Tesla
Nu, nu este vorba despre acea unealta care extrage cuiele naravase, ci de o companie care a refuzat sa se limiteze la productia de baterii obisnuite, lansand propriul model auto si creand o retea de distributie care starneste invidia la scara mondiala. Totul pe timp de recesiune, in Detroit.
7.Space X
Un alt nume sonor, care te trimite cu gandul la pelicule cinematografice in salsa SF, dar reprezentand concomitent, o afacere de miliarde, fondata in 2002, pentru a deveni rapid cel mai important producator de rachete si tehnologii spatiale.
8.Twitter
Un ciripit cu triluri scurte, dar care atrag profituri colosale, indragit fiind de milioane de fani, de pe toate meridianele lumii.
9.Instagram
O fotografie valoreaza cat o mie de cuvinte. Si Instagram stie sa profite de pe urma acestui avantaj, fara indoiala.
10.PayPal
Dificil de stabilit cu exactitate cine pe cine plateste, daca e sa socotim viteza cu care s-a cocotat pe culmile succesului aceasta afacere dezvoltata in ambient financiar-virtual.
11.LinkedIn
Multi au incercat, putini au reusit: un social-network de milioane, dedicat universului profesional matur si dornic de a explora noi orizonturi in materie de jobb-uri.
12.Mint
Un intreg univers al serviciilor financiare online, inventat in Canada, de Aaron Patzer – un tip care pare sa fi descoperit secretul miscarii de rotatie a manivelei de la masinaria de facut bani.
13.Dropbox
Un inspirat software de cloud-storage, care a atras ca un magnet utilizatorii, cu un download gratuit pentru toate sistemele de operare disponibile.
14.GitHub
Cum, nu ati auzit de GitHub? El in schimb isi vede de treaba din plin, chiar si asa, in modul cel mai discret cu putinta: este un serviciu de gazduire web pentru proiecte de dezvoltare software, lansat in 2008, de trei tipi care s-au imbogatit pe ruptelea de pe urma sa – Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath si PJ Hyett.
15.Firefox
O vulpita mai profitabila decat oricare alta, care are si ceva interesant de oferit la schimb: un browser performant – nu conteaza ca 90% din PC-uri sunt dotate deja cu browsere gratuite.