12 lecţii de la tânărul care te va convinge să te trezești la 4:30 dimineața

nature-landscapes_widewallpaper_morning-fog_7812

 12 aprilie, m-am pus în faţa unei noi provocări. A fost cea mai mare strategie pe care am făcut-o vreodată.

Provocarea a fost destul de simplă. Trebuia să mă trezesc la ora 4:30 dimineaţa în zilele lucrătoare. Eram obişnuit cu trezitul de dimineaţă, însă mă trezeam la 6:00 aproape în fiecare zi. De această dată am vrut să merg şi mai departe. Am vrut să mă testez şi să fiu conştient de propriile limite. În acelaşi timp, am vrut să-mi împart experienţa cu ceilalţi oameni şi să schimb nişte idei preconcepute pe care societatea noastră ne obligă să le urmăm.

Am decis să fac provocarea doar în zilele lucrătoare, pentru că weekendurile şi vacanţele sunt radicale pentru mine. Uneori lucrez şi în aceste zile, dar în cea mai mare parte a timpului îmi fac alte planuri sau ieşiri în oraş, noaptea. Aş putea face acest lucru în fiecare zi, dar este o chestiune şi de echilibru în viaţă.  Ideea mea din prima zi a fost să continui provocarea chiar şi după încheierea celor 21 de zile, lucru care seamănă mai mult cu o luptă decât cu un beneficiu.

De ce 21 de zile? Ei bine, m-am bazat pe vechea idee a lui Dr. Maxwell Maltz care spunea că ai nevoie de 21 de zile pentru a forma un obicei nou (nu neapărat pentru toate cazurile). Nu eram sigur că acesta va funcţiona, dar pentru mine a fost mai mult dorinţa de a-mi stabili un scop. O lecţie pe care mereu o aplic în viaţă este să-mi stabilesc un scop dacă vreau să schimb sau să realizez ceva. Doar în acest mod vei afla dacă învingi sau pierzi.

1-ti5_3F-U6aTzxo_Bf7jxTw

Totuşi care a fost scopul final al acestei provocări? Este vorba despre productivitate şi despre ideea de a folosi cât mai mult timp din zilele mele. Mă gândesc mereu la modalităţi de a-mi îmbunătăţi viaţa personală şi cea profesională, îmi place să mă gândesc la detalii şi să iau măsuri când sunt convins că pot schimba ceva. Sunt o persoană matinală de ceva timp, dar am vrut să aflu dacă pot să profit şi mai mult de timpul meu şi să devin şi mai productiv.

Ce am învăţat din această provocare? o mulţime de lucruri:

1. Dacă vrei să  schimbi ceva în viaţa ta, ai nevoie de susţinere din partea celorlalţi. Anume susţinerea te va ajuta să nu te abaţi din calea spre realizarea scopurilor. În cazul meu, am ales să-mi împărtăşesc experienţa cu cei de pe facebook. Eram sigur că dacă nimeni nu va şti de încercarea mea, nimeni nu-mi va insufla responsabilitatea de a-mi realiza scopul. Când împărtăşeşti experienţa ta cu cineva, te va întreba cum îţi merge, fie că este de-acord sau nu cu ceea ce faci. Astfel, mi-am format ideea că nu trebuie să dau dovadă de slăbiciune. Mă îndoiesc că aş fi dezamăgit pe cineva, deoarece nu am făcut un lucru atât de important. Dar dacă aş fi putut inspira măcar o singură persoană, nu aş fi renunţat pentru acea persoană.

2. Oamenilor le place să vadă lucruri diferite. Şi cineva care se trezeşte atât de devreme, cu siguranţă nu reprezintă un lucru normal. Am fost destul de angajat în postările mele. Oamenii îmi adresau o mulţime de întrebări şi afirmau că ar fi un lucru imposibil pentru ei. Sunt atât de recunoscător tuturor celor care au interacţionat cu mine în această perioadă. O mare parte a succesului meu îl datorez lor.

3.  Oamenii nu se trezesc mai devreme, deoarece cred că vor dormi mai puţin. În primele zile mulţi oameni erau îngrijoraţi de starea mea. Majoritatea mă întrebau cât timp dorm. Desigur aveam plănuit totul. Îmi cunosc foarte bine corpul şi din moment ce mi-am schimbat ora de trezit, mi-am schimbat şi ora de mers la culcare. Deobicei dorm între 6 şi 7 ore în timpul săptămânii şi am menţinut acest orar timp de 21 de zile. Între 21:30 şi 22:00 eram gata de dormit. Spre uimirea mea, oamenii care mă întrebau cât timp dorm, dormeau mai puţin decât mine. Iar eu? de fapt, dorm mai mult decât înainte.

4.  Elimină obstacolele din calea ta. Oamenii mereu spun că aşa ceva este imposibil pentru ei. Da, sunt situaţii când acest lucru este un pic mai greu de făcut. Dar, cred că mulţi oameni nu vor doar să depună mai mult efort pentru a-şi îmbunătăţi vieţile. Societatea este în general leneșă şi mulţi se supun sistemului. Da, am avut condiţii care m-au ajutat să reuşesc acest lucru: sunt singur, fără copii şi am control absolut asupra programului meu zilnic. Gândeşte-te la lucrurile care reprezintă un obstacol pentru planurile pe care ai vrut, dar niciodată nu ai reuşit să le realizezi. Acest lucru este valabil şi dacă vrei să te lași de fumat, să mergi la sala de sport sau să mănânci mai multe fructe şi legume. Trebuie să scapi de obstacole dacă vrei cu adevărat să atingi un scop.  În cazul meu, am fost absolut liber să-mi duc planul până la sfirşit. Eu nu depind de nimeni şi nimeni nu depinde de mine.

1-qHxshxU3iL13sYFuYw8IxQ

5. Condiția ta fizică te ajută foarte mult. În ceea ce privește somnul, sunt o persoană destul de norocoasă. Adorm foarte repede. Îmi ia în jur de 5 minute ca să adorm și în plus dorm foarte bine (destul de rar mă trezesc în timpul nopții) și mă trezesc ușor ( când alarma sună, mă ridic din pat instantaneu, fără a mai amâna-o). Desigur, acest lucru este o consecință a modului meu de viață: mănânc bine, practic sportul în fiecare zi și nu am griji sau gânduri care mă frământă un timp foarte îndelungat. Dar chiar și așa, cred că există o mulțime de oameni care și-ar putea îmbunătăți somnul. Totul constă în a schimba mici detalii, dar care după câteva săptămâni sau luni te vor face să simți beneficiile acestor mici schimbări. Sunt în acest punct datorită multor ani de cunoaștere a corpului meu și știu exact ce aș putea îmbunătăți. Nu am schimbat acest lucru ieri.

1-8vtNNACwVlOn50quboBuQw

6. Uită de amânarea alarmei! Din fericire, rareori m-am folosit de această chestie în viața mea și în aceste 21 de zile m-am convins de cât de inutilă este. Această opțiune este cea mai proastă invenție făcută vreodată și nu ajută oamenii absolut deloc. Dacă dorești să te trezești la o oră anumită, te rog, nu amâna alarma cu 10 minute!  O singură amânare îți va afecta ziua definitiv. Studiile au demonstrat că acele 10 minute dormite după amânarea alarmei te vor face mult mai obosit. Deci, amânarea nu ajută la nimic.

7. Îmi place să dorm, dar corpul meu are nevoie doar de 6-7 ore de somn. În plus, nu am o plăcere deosebită să stau în pat după ce m-am trezit. Prefer să mă bucur de lucrurile care într-adevăr merită trăite. Când voi muri, voi avea tot timpul pentru a dormi!

8. Mai multe ore lucrătoare. De când am început să mă trezesc la 4:30, am câștigat 2 ore de lucru în fiecare zi. Cum? am mai spus-o, sunt o persoană matinală și după ora 18:00 nu fac nimic valoros (chiar și după-amiezile sunt mai puțin productive). În acest mod, am schimbat 2 ore neproductive de seară, care de obicei le petreceam în fața calculatorului, pe 2 productive de dimineață, când pot face o mulțime de lucruri utile. O minte odihnită și două ore de liniște totală când lumea încă doarme sunt extreme de puternice și pot face minuni.

9. Îmi fac ordine în mesaje. De obicei în aceste două ore îmi citesc mesajele, e-mailurile și îmi plănuiesc întreaga zi. Să am în Inbox zero mesaje la 6:30 dimineața pentru mine este perfect și sunt norocos, pentru că nimeni nu-mi răspunde instantaneu la mesaje. Mai ales pe Facebook, dacă răspunzi în timpul zilei la mesaje, poți pierde tot timpul discutând cu oamenii, lucru ce îți scade din productivitate. Și dacă stai să te gândești mai bine, majoritatea din ei nu au nevoie de un răspuns urgent, deci nu e mare lucru dacă le răspunzi mâine.

10. Mai mult timp la sala de forță. Înainte de aceste 21 de zile mergeam la sala de 3 ori pe săptămână. Dar de când am început să mă trezesc la 4:30 dimineața, merg de 4 și chiar 5 ori pe săptămână. Cred că acest lucru mă ajută să nu fiu atât de obosit când merg la sport și îmi permite să mă antrenez chiar și 2 ore fără ca să ies extenuat din sală.

1-KEbv1nNwBzmYWwhxP97LyA

11. O nouă viziune asupra lumii. Trezirea atât de dimineață mi-a permis să văd momentele și lucrurile pe care nu am avut șansa să le observ când mă trezeam mai târziu. Să mergi la alergat în timpul răsăritului sau să vizitezi anuminte locuri, cu un orar normal este absolut imposibil.

1-ZnXs3k7QUCqcjB81Qty7lA

12. Da, ai nevoie de voință pentru a face acest lucru! Dacă nu o ai, nimeni nu o va avea pentru tine și este foarte probabil că vei renunța. În caz contrar, nimeni și nimic nu te va opri!

via Filipe Castro Matos

      Articole recomandate