11 lucruri pe care trebuie sa le stii despre fumat in secolul 21

Nu sunt cele mai bune vremuri pentru fumatori. Fumatul in public a fost interzis in multe tari, preturile au crescut, iar pachetele de tigari au devenit din ce in ce mai neatractive. De asemenea, nu sunt zile minunate nici pentru industria tutunului. Jucatorii mari de pe piata din SUA, de exemplu, au primit lovituri importante in ultimul timp. Unde mai pui si faptul ca fumatorii ar putea sa dispara in urmatorii 50 de ani.
1. Fumatorii chinezi consuma 50.000 de tigari pe secunda
Fumatul este foarte popular in China: mai mult de o treime din fumatorii lumii locuiesc in aceasta tara. Iar acestia consuma peste 50.000 de tigarete/secunda. 12,4 tigari de persoana in fiecare zi duc la un consum de 3,37 de miliarde de tigari in 24 de ore.
2. Sunt peste 4000 de ingrediente in fiecare tigara, care duc la 200 de combinatii chimice

Din acestea, cel putin 60 duc la aparitia cancerului: arsenic, formaldehide, cianura de hidrogen care se folosea in camerele de gazare naziste.
3. Aproape jumatate dintre pachetele de tigari din lume au imprimate imagini socante
Lobby-stii industriei de tutun lupta contra mesajelor graficice de avertizare de pe pachetele de tigari. Imaginile soc de pe acestea sunt aplicate in 42 de tari.
4. Cei mai multi fumatori sunt saraci
80%dintre fumatorii lumii locuiesc in tari sarace sau in curs de dezvoltare.
5. Companiile de tigari inca adauga nicotina pentru a-i tine pe fumatori dependenti
Un studiu recent publicat de Facultatea de Medicina de la Harvard arata ca nivelul de nicotina din tigarete a crescut cu 11 procente din 98′ si pana in 2005.
6. In America femeile fumeaza la fel de mult ca si barbatii

In SUA, 21.1 milioane de femei fumau in 2008. In Europa exista un decalaj ceva mai mare.
7. 20% din tigara este zahar
Dintre toti aditivii din tigari, unul mai putin cunoscut este zaharul. Cei cu diabet trebuie sa aiba mare grija, pentru ca tigarile contin 20% zahar.
8. Producatorii de tigarete din SUA fac mai multi bani din vanzarea acestora catre alte tari
Exportul de tigari a crescut la 127 de miliarde in 2002, fata de 60 de miliarde in anii 80.

 

9. Fumatul este popular in Australia, dar comunitatea aborigena este de departe cea mai importanta in demografice.
10. Mai mult de jumatate dintre armeni fumeaza zilnic
Armenia are una dintre cele mai ridicate rate din Europa in privita fumatului. 58% dintre barbatii armeni fumeaza peste 320 de tigari pe zi, si 90 % dintre adolescenti traiesc in case unde sunt expusi fumului de tigara. Iar in aceasta tara rata saraciei este una foarte ridicata.
11. fumatul a ucis 100 de milioane de oameni secolul trecut
100 de milioane de decese au avut legatura cu fumatul in secolul 20. Daca trendul continua, numarul ar putea sa urce la 1 miliard de decese in secolul 21

      Articole recomandate