11 ani de la cel mai sângeros atac terorist din istoria omenirii

La 11 septembrie 2001, aproape 3000 de persoane au decedat în urma atacurilor revendicate de gruparea teroristă Al-Qaeda. Evenimentele care au îngrozit întreaga lumea, au fost astăzi comemorate şi la Chişinău. 

Ambasadorul american, William Moser a primit condoleanţe din partea politicienilor moldoveni. Deputaţii liberal-democraţi au adus flori albe în memoria oamenilor care au avut de suferit în urma atentatelor.

Liberalii au comemorat ziua de 11 septembrie separat. Ei au ţinut un minut de reculegere şi au aprins lumânări.  America a reuşit să înveţe o lecţie din această tragedie, spun unii oficiali.

Acum exact 11 ani, în dimineaţa zilei, 19 terorişti au preluat controlul asupra mai multor avioane americane. Prima navă s-a lovit în unul din turnurile gemene ale World Trade Center din New York. Câteva minute mai târziu o lume întreaga a privit îngrozită cum un al doilea avion a intrat în celălalt turn. Unii oameni au reuşit să se salveze, alţii, panicaţi, s-au aruncat pe geamuri. În scurt timp, clădirile s-au prăbuşit, lăsând în urmă tone de moloz.
În acest timp, un alt simbol american, Pentagonul a fost supus unui alt atac terorist. Un avion a căzut peste una din aripile clădirii aflate în Washington DC. Un al patrulea avion s-a prăbușit pe o câmpie din statul Pennsylvania, după ce pasagerii și membrii echipajului au încercat să se împotrivească comenzilor teroriştilor. Toate atacurile au fost revendicate de gruparea Al-Qaeda, iar după 11 septembrie, SUA au început două războaie în Orientul Mijlociu: în Irak şi Afganistan. La aproape 10 ani de la producerea tragediei, capul reţelei terioriste Osama bin Laden, a fost omorât în Pakistan de către un comandant al trupelor de elită americane.

      Articole recomandate