10 tradiţii şi superstiţii populare de Bobotează

Boboteaza

Ştiai de ”Udatul Ionilor”? Dar de obiceiul lumânărilor? Descoperă cele mai frumoase şi mai inedite obiceiuri şi credinţe populare, specifice zilei de Bobotează.

Urmariţi mai jos care sunt cele 10 tradiţii şi superstiţii populare de Bobotează , potrivit colegilor  de la adevarul.ro/moldova:

1. Pe vremuri, în unele sate, femeile se adunau în grupuri mari la gospodăria cuiva şi duceau acolo bucate şi băutură, în noaptea de Bobotează. După ce mâncau, cântau şi dansau toată noaptea. Apoi, dimineaţa, ieşeau pe stradă şi se năpusteau asupra oricărui bărbat pe care îl întâlneau pe drum, ducându-l cu forţa la râu şi ameninţându-l că-l aruncă în apă.

2. O vorbă veche din popor spune că fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita chiar în acel an.

3. Bătrânii spun că dacă speli rufele în ziua de Bobotează, dai drumul ”necuraţilor” să intre în apă.

4. În ziua de Bobotează preoţii merg cu colindul din casă în casă.

5. De Bobotează nu se împrumută nimic. Bătrânii spun că, în caz contrar, îţi va merge prost tot anul.

6. Ştiai că dacă ţii post şi îţi pui busuioc sub pernă în ajunul Bobotezei, ai şanse mari să-ţi visezi alesul/aleasa?

7. În Bucovina există o tradiţie care se cheamă ”Udatul Ionilor”. La porţile tuturor celor care poartă numele de Ion se pune câte o crenguţă de brad împodobită, iar fiecare sărbătorit trebuie să dea câte o petrecere mare, cu lăutari.

8. Prin unele sate, tinerele fete pun în ziua de Bobotează două lumânări într-o farfurie cu apă. Dacă acestea se atrag, tânăra îşi va uni destinul cu bărbatul pe care-l iubeşte.

9. Agheasma pe care o aduci de la biserică în ziua de Bobotează are proprietăţi miraculoase. Bătrânii spun că sunt de ajuns câteva picături de apă sfinţită pentru a-i vindeca pe copiii deocheaţi, crizele de nervi, sterilitatea sexuală şi patima alcoolului.

10. O vorbă veche din popor spune că dacă în ziua de Bobotează va fi crivăţ, atunci anul va fi rodnic. Dacă pomii vor fi acoperiţi de brumă, în acel an vei avea parte de sănătate şi belşug.

      Articole recomandate