10 sugestii pentru mămicile care au servici – modelul franțuzoaicelor

Orice mamă visează ca odrasla sa să aibă caracteristicile copilului ideal, care doarme toată noaptea, nu pronunță un „NU” isteric, se poartă bine în public și mănâncă tot ce prepară ea la bucătărie.

Dar este doar un vis, nimic mai mult – în realitate fiecare face ce poate, ca să se apropie cât mai mult de acest tablou idilic.
În Franța, mămicile care au servici se străduiesc să obțină maxime rezultate, într-un timp cât mai scurt cu putință, pentru că au o mulțime de alte lucruri de rezolvat – o abordare care pare să funcționeze destul de bine.

Iată, așadar, zece sugestii oferite de aceste doamne pline de energie, eficiente și organizate astfel încât să-și vadă copiii crescând frumos, fără să-și neglijeze locul de muncă.

Este rodul muncii scriitoarei Pamela Drukerman, care semnează volumul de succes „Copiii francezi nu-și bat joc de mâncare” – o lucrare finalizată grație admirației autoarei pentru tehnicile aplicate în familie de mămicile pariziene, care nu-și văd capul de treabă, atât acasă cât și la servici.

Regula numărul 1: Nu există mame perfecte

E cu neputință ca o mamă să atingă perfecțiunea din punct de vedere al raportului stabilit cu propriii copii, în timp ce se străduiește din răsputeri să-și construiască o carieră de succes.

Așadar, femeile pariziene au adoptat un dicton, potrivit căruia, „mama perfectă nu există” – deci e inutil să cauți cu disperare perfecțiunea într-o astfel de ipostază.

Home office and kids mess.MR-0513 MR-0515 PR-0516

 

 

Regula numărul 2: E necesar să se dețină o sursă proprie de venit

Cu alte cuvinte, mama pariziană nu vrea să depindă cu nici un chip de altcineva – independența financiară reprezintă o prioritate pentru ea, așadar serviciul este deosebit de important, chiar dacă micuții ar dori ca ea să fie mereu prezentă acasă.

Căsnicia ideală se poate transforma oricând în fum – chiar dacă această perspectivă nu are nici măcar un strop din faimosul romantism francez, ajută la depașirea multor probleme în viață.

Mother and daughter sitting on boat

 

Regula numărul 3: Nu-ți poți dedica întreaga viață copilului

Grija pentru copii se poate prelungi la infinit, indiferent cât de mari cresc, pentru că părintele rămâne mereu părinte, dar eternul sacrificiu voluntar este eliminat din start de către mamele din Franța.

Oricine are nevoie de timp și spațiu pentru propria persoană și asta nu are nimic de-a face cu dragostea de mamă – lăsând impresia că lumea întreagă se învârte în jurul propriului copil, nu facem decât să-i creăm neajunsunsuri în viață.

Mother and daughter talk about

 

Regula numărul 4: Din cînd în când, distanțele pot ajuta o mamă să devină mai bună

În Franța, mamele au obiceiul de a-și trimite din când în când, copiii în tabere, în vacanțe la bunici, sau pur și simplu de a-i lăsa acasă, pentru a rezolva o sarcină de servici ce le impune deplasarea într-o altă localitate. Distanțele par să funcționeze în beneficiul relației mamă-copil, atunci când formula este aplicată pe durate nu prea lungi, iar copilul rămâne în grija unor persoane responsabile, competente.

A child looking out a train window.

 

Regula numărul 5: O mamă care lucrează, nu are de ce să se simtă vinovată pentru asta

Sensul vinovăției din cauza că serviciul îi ocupă timpul ce ar putea fi dedicat copilului, nu face parte din bagajul emoțional al mamei pariziene.
Unicul lucru important pentru ea, este ca atunci când se află în prezența copilului, să se demonstreze calmă și dedicată în proporție de sută la sută micuțului său.

Caucasian mother holding crying son and talking on cell phone

 

Regula numărul 6: Prea multe activități extrașcolare dăunează

În Franța, un părinte care-și înscrie copilul la piscină, pian, tenis, dansuri și cercul de pictură, în orele libere, pentru a-i „umple timpul”, cu activități utile, este pur și simplu considerat rupt de realitate.
Nimeni nu spune să nu fie încurajată pasiunea copilului pentru o anumită disciplină, dar fâțâiala de după-amiză de la un club la altul, pentru diferite activități extrașcolare, e dăunătoare atât pentru copil cât și pentru familie in general.

Mother and Baby in a Car Seat

 

Regula numărul 7: Copiii nu pot participa la anumite momente de intimitate ale părinților

Dormitorul părinților e un soi de „încăpere sacră” pentru copii – un loc în care nu se intră oricum și oricând, după cum îi taie capul. Francezii impun chiar așa-numita „perioadă a primelor o sută de zile” de la naștere – ca maxim interval permis bebelușului pentru a dormi în aceeași încăpere cu părinții.

Family enjoying beach

 

Regula numărul 8: Cei doi soți nu pot să acopere în proporții identice sarcinile casei

La capitolul acesta, franțuzoaicele sunt convinse că „moda veche” e mai bună decât abordarea feministă a americancelor, care țin cu orice preț să împartă în mod egal cu soțul lor, toate activitățile legate de casă și de copii.

Bărbatul e mai stângaci în treburile casei, pierde prea mult timp pentru a duce la bun sfârșit sarcini simple și lasă în urmă o mulțime de alte probleme de rezolvat”, așadar se obține mai multă armonie în familie, daca le execută femeia, oricât de mult ar fi alergat în cursul zilei la servici.

Mother with daughter (12-17 months) hanging laundry on clothesli

 

Regula numărul 9: Părinții francezi își rezervă un weekend pe lună numai pentru ei

Toți părinții francezi își rezervă un weekend pe lună, pentru a petrece momente de relaxare, ieșind la o cină romantică, la teatru, la un salon de întreținere, la munte sau la mare, în funcție de preferințe.
La întoarcere, încărcați cu o doză considerabilă de „armonie de cuplu”, fac față mai bine sarcinilor și responsabilităților ce le revin în calitatede părinți.

Couple for romantic Dinner or lunch in a gourmet restaurant drin

 

Regula numărul 10: Mama e șeful

Aceasta este poate regula cel mai dificil de aplicat: o luptă cotidiană, din care mama trebuie sa iasă mereu învingătoare, fără să se transforme totuși într-un soi de dictatoare.

În vârful piramidei autorității casei, se află însă mereu mama – aceasta este convingerea femeilor pariziene, care nu ezită să impună limite și să rostească un „NU” riguros odraslelor lor, în momente cheie.

Toate aceste reguli au fost publicate de Forbes.ru, în speranța că și alte mame ar putea urma cu succes exemplul celor din Franța, fără prea mari dificultăți, cu toate că, așa cum se spune pe la noi, „nu tot ce vine din Franța are și parfum franțuzesc”.

Family in kitchen

Pentru a mai îndulci puțin modul în care franțuzoaicele ne dau lecții la capitolul creșterii copiilor, în finalul materialului ne este propusă și o rețetă pe bază de fructe, dupa care micuții francezi se dau în vânt și care nu este prea greu de preparat:

Purè de pere și banane

(pentru doi copii, mama și tata)
Ingrediente:
2 pere mari sau 3 mai mici;
2 banane;
Sucul obținut de la o jumătate de lamâie;
¼ ceașcă de apă.

Mod de preparare:
Se curăță bananele de coajă, iar perele se spală și li se înlătură coaja și semințele. Fructele astfel curățate se feliază și se pun la fiert, împreună cu zeama de lămâie și apă, timp de circa 15-20 de minute, amestecandu-se din când în când cu o lingură.

Se înlătură vasul de pe foc și se lasă la domolit. Se transferă conținutul în patru castronele, care se pot păstra la frigider până la ora servirii desertului.
Poftă bună!

F11

      Articole recomandate