10 probleme ale societăţii moldoveneşti

moldoveniDespre problemele cu care se confruntă societatea moldovenească se scrie şi se vorbeşte destul de mult. Pornind de la această constatare, site-ul Tribuna.md a realizat un clasament convenţional al celor mai mari probleme de acest gen pe care vi-l propunem şi dvs. cu precizarea că acesta reflectă strict opinia membrilor redacţiei. 

1)    Intoleranţa

Societatea moldovenească este profund marcată de intoleranţă. Majoritatea moldovenilor nu tolerează alte puncte de vedere şi nici alt mod de a fi sau de a gîndi. Cel mai bine acest lucru se observă în mass-media, în politică, în mediul neguvernamental, dar şi în multe alte domenii. Anume intoleranţa este una din frînele principale ce împiedică dezvoltarea societăţii moldoveneşti.

2)    Lipsa de cultură politică

Ca şi multe alte state aflate în dezvoltare, în Moldova nu există cultură politică. Lipsa acesteia se expune asupra tuturor proceselor importante din societate şi le marchează decisiv, în sens negativ. Atît timp cît în Moldova nu va exista o autentică cultură politică, despre o nouă calitate a vieţii oamenilor nu se va putea de vorbit la modul serios.

3)    Incosecvenţa

Moldovenii sînt incosecvenţi în tot ceea ce fac. Astăzi, moldovenii pot fi cei mai inveteraţi adepţi ai integrării europene, iar mîine – ai integrării în structurile euro-asiatice. Iar această incosecvenţă se transpune şi la nivel politic, ceea ce, la rîndul său, determină o oscilare permanentă a ţării între două lumi diferite, o incertitudine totală care împiedică ţara să se mişte într-o direcţie clar stabilită şi cu paşi siguri.

4)    Naivitatea

Moldovenii sînt foarte naivi. Eu au încredere în oricine le propune o viaţă mai bună – începînd de la politicieni şi terminînd cu traficanţii de carne vie. Moldovenii cred oricui şi, chiar şi atunci cînd se „ard”, oricum nu devin mai puţin creduli. Această naivitate înnăscută transformă moldovenii într-o societate a potenţialelor victime sau chiar a masochiştilor. Mulţi ajung să se complacă în postura de victimă în care ajung datorită naivităţii lor exagerate.

5)    Invidia 

Moldovenii sînt invidioşi şi acest lucru a devenit deja o axiomă, reflectată inclusiv la nivel de bancuri. Cît face numai următorul banc: Se zice că un om a decedat şi a nimerit în iad. Dracii au decis să-i facă o mică excursie. Ajung la un cazan enorm cu capac şi omul întreabă: „Ce e în interior”. „Acolo sînt nişte evrei. Am fost nevoiţi să le punem un capac căci ei tot timpul găsesc posibilitate să ajungă sus şi, cum ajunge unul acolo, imediat îi scoate pe toţi ceilalţi”, îi răspunseră dracii. Merg mai departe şi ajung la un cazan fără capac. „Dar aici ce este?”. Dracii i-au răspuns: „Aici sînt moldovenii. Nici nu trebuie măcar să le punem capac, căci la ei cum ajunge unul mai sus, ceilalţi imediat îl trag de picioare în jos”.

6)    Lenea

Destrămarea Uniunii Sovietice şi deschiderea frontierelor i-a ajutat pe moldoveni să înţeleagă că ei nici pe departe nu sînt cei mai harnici oameni din lume, după cum credeau anterior. Mai mult chiar, moldovenii au înţeles că de fapt ei sînt unii dintre cei mai leneşi. De acest lucru s-au putut convinge toţi acei care au vizitat ţările din Occident şi au putut să compare cum se munceşte acolo şi cum se munceşte la noi. Apropo, moldovenii noştri care muncesc peste hotare sînt la fel de gospodari ca şi occidentalii. Nu se ştie de ce însă nu înţeleg că la fel de harnici şi responsabili trebuie să fie şi la ei acasă, nu doar în alte ţări.

7)    Lăcomia

Moldovenii sînt lacomi din fire. Cu cît mai mult îi oferi unui moldovean, cu atît îi cresc poftele, dar şi certitudinea că trebuie doar să ceară că imediat i se va da. Moldovenii niciodată nu pun problema cît valorează efortul lor şi ce posibilităţi are cel care-l plăteşte. Moldovenii niciodată nu se vor gîndi că prosperarea celui ce-i plăteşte este o garanţie a viitorului lor. Mînaţi de lăcomie, iar voi ruina pe oricine şi, ca lăcustele, vor trece la următoarea victimă.

8)    Incapacitatea de a se manifesta ca un tot unic

Societatea moldovenească este una dintre cele mai dezbinate din lume. Scindarea are loc în baza a practic fiecărui criteriu: politic, etnic, religios, teritorial etc. Uneori, se creează impresia că moldovenii chiar se simt bine atunci cînd sînt scindaţi şi, dacă nu ar exista probleme care să-i separe, oricum le-ar inventa. Dar, atîta timp cît este scindată, societatea moldovenească nu se va putea dezvolta în baza regulilor caracteristice unei societăţi moderne.

9)    Dorinţa de a trăi bine fără a face nici un efort

De multe ori, moldovenii se plîng că o duc rău, pe cînd în alte ţări lumea trăieşte bine. Şi niciodată moldovenii nu se întreabă dar care este preţul plătit de cei de peste hotare pentru viaţa bună pe care o au. În primul rînd, aceştia-şi plătesc cinstit impozitele, în al doilea rînd au un puternic sentiment de solidaritate civică, în al treilea rînd, au un înalt grad de responsabilitate socială şi un înalt nivel de patriotism. Moldovenii niciodată nu vor accepta ideea că, pentru a trăi mai bine, trebuie să depună şi ei un anumit efort. Moldovenii vor aştepta tot timpul ca cineva să le dea pe degeaba, iar dacă acest lucru nu se va întîmpla, vor da vina pe stat, neînţelegînd că statul sînt ei.

10)  Pesimismul

De felul lor, moldovenii sînt pesimişti, poate cei mai pesimişti de pe glob. Acest lucru îl relevă şi sondajele de opinie, dar şi cercetările individuale pe care le poate face oricine. Moldovenii nu cred în ziua de mîine şi nici într-un viitor mai bun. În cel mai bun caz, ei îşi leagă şansele de viitor de oportunităţile ce le oferă plecarea peste hotare, decît de capacitatea lor de a munci la ei acasă. Pe reţelele de socializare circulă chiar şi o glumă, precum că, chiar dacă ar vedea lumina din capătul tunelului, moldovenii nu s-ar bucura, ci ar începe să se vaiete că oricum ei vor trebui să achite factura pentru această lumină.

Notă: Moldovenii au şi multe calităţi bune, dar scopul acestui clasament convenţional a fost de a scoate în evidenţă cele mai grave probleme ale societăţii moldoveneşti, nu calităţile bune.

      Articole recomandate