Iată 10 mari personalități care au influențat cursul istoriei și au schimbat percepția noastră față de lume și misiunea omului în ea, posibilitățile sale infinite și influența sa asupra ei. 10 reprezentanți din diferite epoci și generații, diferite profesii – de la politicieni și muzicieni până la fizicieni si strălucitori strategi militari, reprezentanți ai showbiz-ului și mentori spirituali.
Viața și biografia lor va fi întotdeauna un subiect de cercetare și interes științific dar, în ciuda faptului că misterele abilităților lor unice nu sunt pe deplin dezvăluite, există o calitate care îi leagă pe toți – o memorie fenomenală.
10. Nikola Tesla (1856-1943) – inventator, fizician și inginer, cunoscut pentru contribuția sa la crearea dispozitivelor care funcționează pe curent alternativ. Tesla avea o „memorie fotografică” și rareori își nota ceva. Se spune că în 1885, când a fost ars laboratorul său, el a fost capabil să recupereze din memorie aproape toate din cele circa 300 de invenții și cercetări.
9. Theodore Roosevelt (1858-1919) – al 26-lea Președinte al SUA și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1906 (pentru mediere în încheierea Păcii ruso-japoneză din Portsmouth). Roosevelt își șlefuia abilitățile sale de memorie în fiecare zi citind câte două sau trei cărți, ca apoi să-și reamintească cele citite până la mici detalii. El a fost, de asemenea, înzestrat cu o capacitatea unică de a face mai multe lucruri în același timp. Potrivit miturilor, el putea conduce o ședință, lucra cu doi secretari odată și citi o carte în același timp.
8. Serghei Rahmaninov (1873-1943) – un remarcabil compozitor rus, dirijor și unul dintre cei mai mari pianiști ai tuturor timpurilor. Memoria fotografică i-a permis să memoreze notele într-un ritm incredibil. Se spune că el putea cu ușurință să memoreze câteva fragmente complicate din piesele muzicale și să le reproducă imediat cu o exactitate extraordinară.
7. Kim Peek (1951-2009) – prototipul eroului de Dustin Hoffman din filmul „Man Rain” (1988, SUA), un american cu o memorie fenomenală care reținea până la 98% din informațiile citite. Până la sfârșitul vieții sale a memorat mai mult de 9.000 de cărți și putea să citească două pagini simultan.
6. Papa Ioan Paul al II-lea (1920-2005) – un mentor spiritual și Papă al Bisericii Catolice timp de 27 de ani (1978-2005). Ioan Paul al II-lea a avut, de asemenea, o memorie fotografică. Capacitatea acestuia de a se concentra asupra detaliilor i-a permis să învețe 21 de limbi și să vorbească fluent în peste 100 de dialecte diferite.
5. Ferdinand Marcos (1917-1989) – președinte al insulelor Filipine în perioada 1965-1986. Marcos a avut o memorie fenomenală. Fără a aplica mult efort, el memora texte complexe, putea recita orice capitol al Constituției Filipine din 1935, și odată, citind un discurs lung, a reușit, aproape imediat, să-l reproducă mot-a-mot.
4. Marilu Henner (1952 – prezent) – actriță, producător și autor al emisiunii „Taxi”. Henner este una din cei doisprezece oameni de pe planetă care au o cantitate incredibilă de memorie (Hyperthymesia). Memoria excepțională îi permite să-și amintească cele mai mici detalii din primii 5 ani ai copilăriei, până și botezul.
3. Iulius Cezar (100 î.Hr. – 44 î.Hr.) – general roman, este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari lideri militari din istoria formării Imperiului Roman. Legenda spune că Cezar îi cunoștea pe fiecare dintre cei 25.000 de soldați ai armatei sale în față.
2. Mary Elizabeth Bowser (1839 -?) – Eroina războiului civil, a spionat pentru armata Uniunii. În timp ce lucra ca menajeră în casa președintelui Confederației Jefferson Davis, Bowser a memorat pe de rost și a transmis cantități mare de informații valoroase Uniunii.
1. Bonapart Napoleon (1769-1821) – primul împărat al Franței, un lider militar talentat care a devenit o figură importantă în timpul Revoluției Franceze. Napoleon a avut o memorie extraordinară. El putea să memoreze nenumărați oameni, hărți și amplasarea trupelor. Talentul său i-a permis să acționeze rapid și să creeze strategii care i-au permis victorii avantajoase, el prevăzând acțiunile inamicilor cu câțiva pași înainte.