10 motive moldovenești pentru care să îți petreci vacanța la țară și nu în Maldive

odihna_moldoveni

Vara este perioada în care toți moldovenii pleacă la odihnă. De cele mai multe ori iau drumul spre mare. Sau, de ce nu, spre munte. Totuși cîți la număr pleacă la țară? Unii o fac, și nu regretă.

Ca să nu regretați și voi, uite cîteva motive sănătoase pentru care o vacanță la țară e mai bună decît orice:

1.     Nici Maldive, nici marea, nici orice alt loc din lume nu are mirosul de casă, de țară. Un fel de amestec între pămînt proaspăt, iarbă verde și miros de flori văratice.

1098388_489635584455934_398610878_n

2.     La țară găsești cele mai gustoase bunătăți. Și sănătoase de altfel, recomandate și de specialiști în domeniu. De la mîncarea de casă, gustoasă și așa cum numai bunica știe să o facă, la prune, struguri, zmeură, găsite cînd hoinărești cu prietenii pe dealurile frumoase, toate sunt bune.

3.     Scapi, măcar pentru o perioadă, de sunetul de la oraș. Și la mare e același zgomot, plus muzică și distracție. Aici însă, fără beton, maşini, tramvai, sirenele salvărilor, pompierilor, poliţiei și aglomerație.

4.     Combini utilul cu plăcutul. Și te mai înveți să ajuți lumea. Pentru că la țară trebuie să te trezești la 5 dimineața și să faci o mulțime de lucruri. În schimb, apusul este cel mai frumos.

601370_491115204307972_404746579_n

5.     Plătești mai puțin. De fapt, dacă alegi să mergi la rude, nu plătești nimic. Dar efectul este același. Oricum contează tu cum te mobilizezi să îți petreci vacanța.

6.     La țară poți face lucruri ce le credeai departe de tine. Ca exemplu, să mulgi vaca. Sau să conduci un tractor. La început o să îți pară straniu, grețos. Dar apoi o să înțelegi că, de ce nu, e bine și asta. Mai ales că o cană cu lapte spumant, bogat în calciu, niciodată nu strică. Și încă dacă știi că de tine e muls.

mulge_vaca_sexy_moldova

7.     Scapi de prejudecăți. De griji. Pur și simplu așa e atmosfera de la țară, mai ales într-o zi de vacanță. Natura de acolo nu o să îți dea voie să respiri altfel decît liber. Iar cînd alergi pe o cîmpie întinsă, tu și numai tu, alta e viața.

8.     Te încarci psihologic. S-a demonstrat că dacă stai mai mult de o săptămînă în locuri anume, de cele mai multe ori caracteristice locurilor de țară, reușești să îți regenerezi starea psihologică la maximum.

Poza_baza1

9.     Te odihnești moldovenește. Și îți mai aduci aminte de tradiții. Aici oamenii te salută chiar și dacă nu te cunosc. Aici mănînci pîinea caldă de cuptor, mai caldă parcă în o zi toridă de august.

10. Și cum spunea Blaga: ‘’veșnicia s-a născut la sat’’. În sens mai larg, doar aici îți aduci aminte de copilărie, pentru că țara are miros de copilărie. Apoi, aici stelele sunt foarte frumoase.

005

Dar tu, cînd ultima dată ți-ai petrecut o vacanță frumoasă la țară?

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate