10 minuni ale naturii

Planeta pe care traim este atat de bogata in frumuseti ale naturii incat, cel mai probabil, si daca ai avea bani suficienti nu ai avea timp sa le vezi pe toate. Insa, daca ai sansa din punct de vedere financiar, macar le poti alege pe cele care sunt mai deosebite prin aspect si caracteristici.

Askmen.com a scos in evidenta cateva minuni ale naturii (ordinea este aleatorie). Daca esti si pasionat de fotografie, in aceste locuri vei realiza poze splendide.

1. Desertul alb, Egipt

La aproximativ 46 de kilometri nord de oaza Farafra vei gasi un peisaj care aduce mai mult a Polul Nord decat a nordul Africii. Niciun alt loc de pe Pamant nu iti mai ofera posibilitatea de a admira o asemenea panorama de desert care include structuri inalte din calcar, albe, modelate de vant in diferite forme, care mai de care mai curioase.

2. Parcul National Gunung Mulu, Malaezia

Sa ajungi aici nu este usor, indiferent daca alegi calea aerului, cea terestra sau calea apei, dar merita din plin deoarece vei putea observa marturii geologice a milioane de ani. Formatiuni carstice zimtate ies in relief in aceasta zona, iar pesterile de sub ele constituie unul dintre cele mai spectaculoase locuri de pe Terra.

3. Kelimutu, Insula Flores – Indonezia

In partea de varf a vulcanului Kelimutu se gasesc trei lacuri vulcanice de culori diferite: Tiwu Ata Polo (lacul fermecat), Tiwu Nua Muri Koohi Fah (lacul barbatilor tineri si al femeilor tinere) si Tiwu Ata Mbupu (lacul celor batrani). Considerate o comoara nationala, lacurile apar pe unitatea monetara indoneziana.

4. Cascada Angel (Cascada Inger), Venezuela

Situata in Parcul National Canaima, aceasta este cea mai inalta cascada din lume – circa 900 de metri. Are de aproximativ 15 ori inaltimea Cascadei Niagara, iar acest fapt face ca apa sa se transforme in stropi marunti unde ajunge sa loveasca pamantul. Cascada a fost numita asa dupa Jimmy Angel, un pilot care a adus pentru prima data in atentia publica aceasta minune a naturii, in 1930.

5. Marea Bariera de Corali, Australia

Aici se gaseste cel mai mare recif de corali din lume, despre care se spune ca poate fi vazut chiar si din spatiu. Zona, care include mii de insule si sute de plaje fantastice, este de-a dreptul fermecatoare din aer. Sa vezi reciful in sine si incredibila varietate de viata pe care o gazduieste este mai complicat putin, dar merita tot efortul daca ajungi acolo.

6. Uluru, Australia

Cu o inaltime de circa 350 de metri, Uluru este al doilea cel mai mare monolit din lume. Considerat sacru de catre indigeni, acesta se afla aproximativ in centrul continentului australian. In cazul in care ajungi in acest loc, trebuie neaparat sa vezi monolitul chiar inainte de apus – e o priveliste ce pare ireala.

7. Cascadele Iguazu, granita dintre Argentina si Brazilia

Aceste cascade nu sunt cele mai inalte sau cele mai mari, dar sunt cele mai spectaculoase din lume. Este vorba de circa 275 de cascade insirate de-a lungul fluviului Iguazu, pe o lungime de aproximativ 3,2 kilometri. Unele parti din acest fluviu formeaza o granita naturala intre Argentina si Brazilia si, desi cascadele pot fi vazute din ambele tari, o priveliste mai frumoasa vei avea din Argentina.

8. Aurora boreala

Cele mai spectaculoase lumini naturale ale Terrei, cunoscute sub numele de aurora boreala, sunt practic rezultatul interactiunii vantului solar cu campul magnetic al planetei. Aurora boreala poate fi vazuta din mai multe locuri de pe Pamant, printre acestea numarandu-se Alaska sau nordul Canadei (de preferat intre martie si septembrie, adica in perioada de activitate solara maxima).

9. Everest, Nepal

Cu o altitudine de 8.848 de metri, varful Everest este cel mai inalt din lume si, desi este foarte greu si riscant sa ajungi chiar la acel nivel, merita sa incerci sa parcurgi macar o parte, cel putin pana la una dintre taberele de baza situate pe la aproximativ 4.900 de metri, atat in Nepal cat si in Tibet.

10. Marele Canion, Arizona

Acoperind circa 445 de kilometri de-a lungul fluviului Colorado, Marele Canion te face sa te simti coplesit de maretia naturii, indiferent de marginea pe care te afli. Latimea maxima este de 29 de kilometri, iar adancimile ajung si la circa 1,6 kilometri.

      Articole recomandate