10 metode pentru avea copii mai deştepţi

Există metode care ne-ar putea ajuta copiii să devină mai inteligenți decât semenii lor – iată o întrebare la care știința pare să fi găsit un răspuns pozitiv, indicându-ne chiar și soluțiile-cheie.

Scotocind cu migala prin noianul de lucrari de specialitate, Eric Barker a alcatuit o lista cu zece chestiuni asupra carora ar merita sa ne concentram atentia in acest context, scrie miriam.md:

1. Lectia de muzica – pe primul loc in top

Studiile specialistilor au evidentiat faptul ca lectiile le muzica au un efect deosebit de benefic asupra coeficientului de inteligenta al copiilor. Mai mult decat atat: muzica dezvolta atentia distributiva si potentialul empatic al celor mici intr-un mod pe cat de placut, pe atat de eficient;

2. Sportul – drumul intelept, pentru un copil destept

Ridiculizarea personajelor din lumea sportului, care obtin performante, dar au ca baut cerneala la scoala, e exagerata: chiar daca unii sportivi nu sunt tocmai campioni la capitolul cultura, acestia sunt doar cei ce au evitat cu orice pret sa-si petreaca timpul liber in biblioteca, dar imaginati-va un copil care obtine performante in ambele domenii – nu-i asa ca suna bine?

Specialistii recomanda calduros parintilor sa-si incurajeze copiii in practicarea unui sport, sau cel putin a miscarii in aer liber, intrucat forma fizica de invidiat, dobandita pe aceasta cale, le imbunatateste capacitatea de a invata si de a memoriza informatii.

3. Din tainele cititului – impreuna cu copilul si nu „mura-n gura”

Multi parinti se straduiesc din rasputeri sa gaseasca timp liber pentru a le citi povesti micutilor lor, dar se pare ca si in aceasta privinta exista anumite trucuri menite sa le dezvolte inteligenta: parintele este sfatuit sa se aseze astfel incat sa aibe alaturi copilul, pentru ca acesta sa poata privi direct paginile de rasfoit si imaginile plasate printre randuri. In acest mod copilul se va deprinde mai usor cu lectura si va indragi cartile inca de la vastre fragede.

Cei ce aplica metoda de lectura „fata-n fata”, nu fac altceva decat sa le dea „mura-n gura” copiilor ceva informatii, asupra carora acestia nu-si concentreaza atentia, ci prefera sa se joace cu altceva altceva intre timp, sau pur si simplu isi lasa mintea sa pluteasca in alta parte.

4. Odihna insuficienta conduce la prostie

Pare o formulare destul de lipsita de delicatete, dar oboseala excesiva reprezinta unul din inamicii cei mai inversunati pentru inteligenta unui copil.

O ora de somn pierduta, echivaleaza cu circa doi ani de intarziere a procesului de maturizare si dezvoltare cognitiva”, sustin specialistii.

5. Inteligenta fara autodisciplina e ca mancarea fara sare

Pentru a razbi cu mai multa usurinta prin noianul de incercari pe care le rezerva viata, copiii au nevoie nu numai de inteligenta, ci si de o doza considerabila de autodisciplina, altminteri toate eforturile parintesti concentrate in acesta directie, s-ar putea dovedi lipsite de succes.

Autodisciplina constituie, se pare, o arma infailibila acolo unde pana si inteligenta ajunge sa dea gres.

6. Invatatura in sine, pentru a avea efecte benefice, se prezinta sub forma unui proces activ

Activitatea cerebrala se demonstreaza mult mai eficienta si mai plina de dinamism atunci cand subiectul desfasoara o activitate anume, decat cand incearca sa invete ceva in mod pasiv.

Iata de ce, copiii inmagazineaza mult mai usor cunostinte in timp ce sunt activi, decat atunci cand li se „preda” ceva in maniera statica.

7. Alimentatia sanatoasa – un aliat de nadejde al inteligentei

Hrana copiilor nostri se poate demonstra un factor deosebit de important in ceea ce priveste dezvoltarea capacitatilor lor intelectuale si nu numai: alimentatia echilibrata si regulata, contribuie la implinirea acelui deziderat formulat inca din vechime de intelepti – „minte sanatoasa in corp sanatos”.

8. Un copil fericit e un copil implinit

Copiii fericiti au sanse mult mai mari sa se bucure de succes in viata, decat cei care se confrunta cu probleme ce-si pun amprenta pe starea lor de spirit. E usor de inteles ca mintea unui copil linistit, care se bucura de caldura unui camin echilibrat si armonios, se orienteaza cu mai mult entuziasm spre invatatura, spre sete de conoastere, spre acumulare de conostinte in diverse domenii.

9. Anturajul isi spune si el cuvantul

Zestrea genetica transmisa de parinti nu cantareste atat de greu in balanta calitatilor intelectuale ale copiilor, pe cat s-ar putea crede – influenta persoanelor pe care micutii le frecventeaza insa, este deosebit de important.

Anturajul si mai cu seama persoanele pentru care copiii nutresc sentimente de admiratie, tind sa-si lase o puternica amprenta asupra caracterului acestora, stimulandu-le sau, dimpotriva, obstacolandu-le procesele de crestere a coeficientului de inteligenta.

10.Increderea in propriul copil este importanta

Sentimentul ca parintii au incredere in proprii copii, contribuie intr-o mare masura la dezvoltarea capacitatilor de autogestionare a acestora, incurajandu-i in initiativele lor si acordandu-le acea libertate de demara proiecte constructive, benefice pentru formarea adultului responsabil de maine.

Fara indoiala ca toate aceste recomandari ne sunt indicate cu cele mai bune intentii, dar sa nu uitam ca in viata, inteligenta nu este totul. Fara etica si empatie, chiar si persoanele cu cele mai sclipitoare minti, se pot transforma in fapturi cu adevarat infricosatoare, concluzioneaza autorul.

linie

Un material pregătit de Centrul pentru copii și părinți Miriam.

      Articole recomandate