10 lucruri pe care nu le stiai despre Paște

Trebuie sa recunoastem, ne-am intrebat cel putin odata in viata cum am ajuns de la rastignirea si invierea lui Iisus la iepurasi si oua de ciocolata. Ceva nu se leaga. Dar, cum nu este treaba noastra sa chestionam cutuma crestina, ne-am facut de lucru si am adunat cateva traditii neobisnuite de Paste. Daca ciocnitul oualelor ti de pare incitant, asteapta numai sa citesti ce se intampla de Paste prin alte colturi ale lumii.

Cehia: Se spune ca o fata nu trebuie atinsa nici macar cu o floare. Exceptie face Lunea Pastelui cand e chiar indicat. In Cehia, Slovacia si in unele zone din Ungaria, baietii „biciuiesc” fetele sau se lasa „biciuiti” de acestea. Biciurile, confenctionate de obicei din ramuri de salcie, nu sunt facute pentru a provoca suferinta, ci pentru ca „asupritorul” sa isi arate afectiunea fata de aleasa inimii. Conform traditiei, biciuitul in Lunea Pastelui ajuta fetele sa fie sanatoase si fertile in tot timpul anului.

Ungaria: Un obicei vechi din Ungaria spune ca, a doua zi de Pasti, baietii trebuie sa ude fetele cu apa. Treptat, galetile cu apa au fost inlocuite cu sticlute de parfum sau apa parfumata, dar obiceiul a ramas.

 Polonia: In Polonia, in Lunea Pastelui, denumita si Lunea Uda, toata lumea uda pe toata lumea. Baietii le stropesc pe fetele dragi cu o galeata de apa rece, iar dupa-amiaza, fetele se razbuna in aceeasi maniera. Se spune ca, cu cat o fata este mai placuta, cu atat se vor turna pe ea mai multi litri de apa.

Finlanda: Daca se intampla sa petreci Pastele in Finlanda, s-ar putea sa ai impresia ca ai nimerit in mijlocul unei petreceri de Halloween. Copii se deghizeaza in vrajitoare si pornesc la colindat. Traditia spune ca, in joia de dinaintea Pastelui, vrajitoarele zboara desupra muntilor pentru a se intalni cu Diavolul. La intoarcere, localnici aprind focuri pentru a le speria.

GermaniaIn Germania, locul oualelor de Paste nu este nici pe masa, alaturi de alte bucate, nici ascunse prin curte pentru ca cei mici sa pornesca in cautarea lor, ci in… copaci. Germanii sarbatoresc Pastele impodobind copacii cu flori si oua frumos vopsite.

America LatinaIn unele de tari din America Latina, dar si in anumite zone ale Greciei, intalnim o traditie aparte: arderea lui Iuda. O papusa cu chipul lui Iuda, apostolul care l-a tradat pe Iisus, este arsa sau aprinsa cu focuri de artificii.

GreciaDaca pe meleagurile noastre nu stim in ce culori sa mai vopsim ouale, in Grecia nu vei gasi oua vopsite in alta culoare decat traditionalul rosu.

Australia: Daca in majoritatea tarilor iepurasul este cel care aduce cadourile de Paste, australienii l-au ales pe Bilby, un animal marsupial, de marimea unui iepure, cu urechile ascutite si cu botul in forma de trompa, drept alternativa. Bilby este pe cale de disparitie, asa ca alegerea e mai mult decat justificata.

ColumbiaIn Columbia, masa de Paste nu include bucatele obisnuite pentru ca, in loc de oua si iepurasi de ciocolata, columbienii mananca in ziua de Paste iguane si broaste testoase.

Bermude: In Insulele Bermude, in Vinerea Mare, sunt inaltati zmei. Conform traditiei, un profesor a vrut sa ilustreze ridicarea lui Iisus la cer printr-un gest simplu si simbolic. Asa ca a inaltat un zmeu pictat cu chipul Mantuitorului.

      Articole recomandate