10 lucruri interesante despre Al Doilea Război Mondial

razboiŞtiai că preşedintele Roosevelt a folosit limuzina gangsterului Al Capone în ziua în care Pearl Harbour a fost atacat sau că jocul „Monopoly” a salvat sute de vieţi? Află mai multe lucruri interesante despre Al Doilea Război Mondial.

1. Preşedintele Roosevelt a folosit limuzina gangsterului Al Capone. În ziua atacului asupra bazei navale americane din Pearl Harbor, Serviciile Secrete au realizat că nu aveau o maşină blindată cu care să îl transporte pe preşedintele Roosevelt la Congres pentru ca aceasta să ţină un discurs. Un agent şi-a amintit apoi că Trezoreria americană confiscase o limuzină blindată care i-a aparţinut lui Capone, în 1931.

AlCaponeCadillac_1500Maşina încă era funcţională, iar autorităţile au folosit-o pentru a-l transporta pe preşedinte. Roosevelt a declarat atunci: „Sper că domnul Capone nu se va supăra„.

2. Calvin Graham a fost cel mai tânăr militar american. El a minţit în legatură cu vârsta sa şi s-a înrolat în armată la 12 ani, în 1942. Abia după ce a fost rănit vârsta lui reală a ieşit la iveală.

calvin-graham

3. În 1942, DJ-ilor americani de la radio le era interzis să primească dedicaţii din partea ascultătorilor. Guvernul se temea că spionii inamici ar fi putut trimite mesaje codificate.

radio

4. Expresia „Al Treilea Reich” (Germania nazistă) a fost folosită pentru prima dată de autorul german Arthur Moeller van den Bruck în cartea sa din 1923, „Das Dritte Reich”, care a influenţat enorm politica partidului nazist.

iii-reich-revista-life-11

5. Trupele naziste SS conduceau un bordel numit “The Kitty Salon”, frecventat de diplomaţi străini. Acolo, prostituatele făceau training pentru a şti cum să afle cât mai multe informaţii secrete de la clienţi, iar convorbirile erau înregistrate.

kitty

6. Rusia şi Japonia nu au semnat niciodată un tratat oficial de pace între ele, pentru a încheia cel de-al Doilea Război Mondial. Cele două ţări încă dispută insulele Kuril.

Japan_Russia_Locator

7. Circa 80% dintre bărbaţii născuţi în Uniunea Sovietică în 1923 nu au supravieţuit celui de-al Doilea Război Mondial.

Le drapeau de la victoire

8. Rusia a fost ţara cu cel mai mare număr de victime, aproximativ 21 de milioane.

GermanSoldiersAtMess

9. Niju hibakusha este expresia care defineşte supravieţuitorii celor două atacuri nucleare şi este tradusă drept „oamenii afectaţi de explozii”.

interesting_facts_10

10. Jocurile „Monopoly” au ajutat sute de prizonieri de razboi să scape din lagărele naziste. Germanii au permis Crucii Roşii să trimită pachete cu ajutoare către prizonieri, iar printre obiectele care puteau fi trimise se numărau jocurile „Monopoly”. Astfel, nişte cutii de „Monopoly” speciale au fost create pentru a ascunde obiecte care le-au folosit prizonierilor pentru a evada: bani italieni, francezi şi germani, obiecte metalice, compasuri şi hărţi din mătase.

monopoly

      Articole recomandate