De-a lungul timpului, companiile producatoare au exploatat la maximum pasiunea oamenilor pentru ciocolata. Poate cel mai consumat si popular desert, ciocolata ne poate influenta pozitiv sanatatea, sustin specialistii. Ba mai mult, lumea ciocolatei ascunde multe lucruri fascinante pe care ar trebui sa le cunoastem,scriu colegii de la ziare.com.
Citeste mai jos lucrurile fascinante pe care cel mai probabil nu le-ai stiu despre ciocolată:
Sclavia
Multi dintre fermierii cu plantatii de arbori de cacao se folosesc de sclavi-copii, numai in Africa 56-72 de milioane de minori fiind pacaliti pentru a lucra in cadrul acestor ferme. Initial, li se spune ca vor fi remunerati pentru munca depusa, insa mai apoi ei au parte de un tratament inuman. Nu au niciun fel de drepturi, nu sunt platiti, nici macar nu gusta din produsele rezultate din munca lor.
Cand ciocolata nu prea e ciocolata
Multe produse contin un procent foarte mic de cacao. Standardele cu privire la procentul de “ciocolata reala” pe care trebuie sa il contina un produs din aceasta categorie este diferit in functie de tara. Conform statisticilor, Marea Britanie “ar detine” ciocolata cu cel mai mare continut de unt de cacao.
Ciocolata cu lapte
Ciocolata neagra castiga din ce in ce mai multa popularitate, fiind binecunoscute avantajele asupra sanatatii noastre. Cu toate astea, ciocolata cu lapte isi mentine deocamdata pozitia fruntasa in preferintele oamenilor.
Prima inventie care implica si untul de cacao presupunea amestecarea untului de cacao cu saruri pentru a-i atenua gustul amar. Rezultatul era cunoscut drept cacaoa olandeza. Ciocolata cu lapte a fost inventata in 1875, din amestecul acestei pudre cu lapte condensat indulcit.
Ciocolata, ca moneda de schimb
Aztecii si mayasii pretuiau atat de mult boabele de cacao incat le foloseau ca moneda de schimb. Astfel, cu 10 boabe de cacao puteai cumpara un iepure sau chiar o prostituata, iar pretul unui sclav ajungea la 100 de boabe de cacao. De la animale, grane, unelte, toate se puteau cumpara cu ajutorul ciocolatei.
Antioxidantii
Studiile realizate au demonstrat deja ca ciocolata este bogata in antioxidanti, compusi benefici sanatatii noastre. In plus, ciocolata mai contine si flavonoide, responsabile pentru sanatatea inimii si pentru prevenirea diverselor tipuri de cancer. Specialistii sustin ca doar consumul moderat de ciocolata neagra aduce o crestere semnificativa in antioxidanti.
Teobromina
Similara cu cafeina, teobromina se gaseste in cantitati foarte mari in ciocolata. Aceasta substanta are un efect stimulant usor, iar unele cercetari nedefinitivate au aratat ca poate fi de ajutor in tratarea tusei.
Folosita anterior pentru a regla tensiunea arteriala, specialistii cred ca teobromina ascunde inca multe alte proprietati spectaculoase. In momentul de fata, oamenii de stiinta incearca sa afle in ce masura aceasta substanta poate preveni sau chiar trata cancerul. In doze foarte mari, insa, teobromina devine otravitoare.
Ciocolata lichida, preferata aztecilor
Ciocolata era bautura preferata a conducatorilor azteci, avand in vedere ca acestia beau pana la zeci de cupe de ciocolata pe zi. Un lucru inedit este acela ca ei nu adaugau zahar si nu o beau calda, ci rece. Aztecii turnau amestecul dintr-un vas in altul pana cand ciocolata devenea spumoasa. Ei credeau ca tocmai aceasta spuma reprezinta partea cea mai buna.
Frauda
Companiile producatoare de ciocolata au incercat sa obtina aprobarea pentru a apela la un substitut pentru ciocolata adevarata. Acum cativa ani, producatorii americani au inaintat o petitie pentru a obtine aceasta aprobare, incercand sa foloseasca uleiul vegetal hidrogenat in locul untului de cacao. Ei ar fi vrut ca produsul obtinut sa fie etichetat tot drept ciocolata. Din fericire, oficialitatile nu au fost de acord cu o asemenea cerinta.
Din ce in ce mai putina cacao
Este foarte posibil ca in urmatorii ani sa ne confruntam cu o crestere a pretului ciocolatei din cauza deficitului de cacao. Arborii de cacao din America Latina sunt afectati de numeroase boli, iar cerintele sunt din ce in ce mai mari. O veste buna este aceea ca arborii de cacao din Africa nu au fost afectati, desi in acea zona s-au inregistrat secete.
Cea mai mare tableta de ciocolata din lume cantareste 6 tone
In septembrie 2011, a fost preparata o tableta de ciocolata imensa, ea cantarind 5,4 tone. Recent, britanicii au reusit sa doboare acel record cu o ciocolata de 5,8 tone, tableta fiind inspirata din povestea lui Willy Wonka si Fabrica de Ciocolata. Aceasta ciocolata a fost conceputa astfel incat sa poata fi rupta in bucati si vanduta, veniturile fiind mai apoi donate.