10 lucruri care se întâmplă cu organismul omenesc după moarte

om-moarte

Moartea nu înseamnă un stop. Anumite funcţii ale organismului funcţionează chiar şi după deces.

Crezi sau nu, specialiştii ne spun că anumite părţi din noi funcţionează şi după moarte fie secunde, minute, ore, zile sau chiar săptămâni, scrie apropo.ro.

10. Unghiile şi părul

Corpul nu le mai produce, dar amândouă continuă să mai crească în zilele de după deces. Totuşi, acest proces nu este unul real pentru că, în realitate, pielea începe să se usuce, să se deshidrateze şi să se retragă ceea ce ne face să vedem părul mai lung, şi unghiile la fel. Deci este adevărat, dar nu prea.

9. Activitatea creierului, cu medicamente

Un efect secundar al tehnologiei actuale este acela că se face uşor o confuzie între a fi mort şi a fi viu. Pacientul poate să nu aibă activitate cerebrală, sau să fie una minimă, iar inima să continue să bată. Inima se poate opri pentru puţin timp, pacientul să nu respire, iar dacă este constatat decesul, creierul va continua să funcţioneze.

Celulele din creier încearcă să fure oxigenul şi nutrienţii necesari pentru a funcţiona. Atunci când nu se mai poate se distruge iremediabil. Aceste minute de luptă pot fi prelungite şi cu ajutorul unor medicamente specifice. Se pot întâmpla minuni, ca pacientul să fie salvat, dar sunt rare cazurile de gen.

8. Celulele pielii

Dacă lipsa circulaţiei sângelui duce la decesul creierului, celulele pielii, de exemplu, cresc hrănindu-se cu substanţele introduse prin pocesul de osmoză. Ele pot sta vii mai multe zile.

7. Urinarea

O parte a creierului este responsabilă şi de acest proces. Aceeaşi care răspunde şi de respiraţie, bătzăile inimii, etc. Această parte din creier ce ţine sfincterul uretrei închis se va relaxa imediat după moarte, astfel că decedatul va micţiona involuntar după deces.

6. Defecarea

Procesul de eliminare a reziduurilor din organism este ajutat de gazele din interior. Chiar şi la câteva ore după moarte, decedatul poate defeca.

5. Digestia

Anumite bacterii din organismul nostru continuă să lucreze chiar şi după moarte. Unele dintre ele se hrănesc cu mucoasa intestinului producând gaz ce va conduce spre eliminarea la exterior a anumitor lucruri.

4. Erecţia şi ejacularea

Când inima nu mai pompează sânge, el se deplasează în zonele joase ale corpului. Celulele musculare sunt activate de ionii de calciu. Odată activate, celulele vor să elimine aceşti ioni, iar când nu mai au putere să îi elimine, muşchiul se contractă şi conduce spre rigiditate postmortem. Aşa se explică erecţia şi ejacularea.

3. Muşchii se mişcă

Au fost martori care au constatat la persoanele decedate anumite reflexe. Transmiterea nervoasă se face prin măduva spinării şi nu prin creier, care nu mai funcţionează.

2. Vocalize

După moarte, organismul nostru este plin de gaze, iar când începe procesul de descompunere, gazele cresc şi mai mult. Gazele sunt eliminate diferit la decedaţi, prin diverse căi. Sunetele par sinistre – gen gemete, ghiorţăieli, chiţăituri, etc.

1. Naşterea

În vremurile străvechi, când unele femei mureau însărcinate acestea nu mai erau înmormântate dacă era prea frig afară. Aşa s-a ajuns la ceea ce se numeşte naşterea în sicriu. Gazele acumulate în corp plus carnea moale face ca organismul să expulzeze fetusul. Acestea se întâmplau înainte de a se folosi îmbălsămarea şi înmormântarea rapidă.

      Articole recomandate