Pe lîngă protestele clasice, tradiţionale, în Republica Moldova au loc şi proteste mai puţin obişnuite. Unele dintre acestea, chiar dacă nu sînt de amploare, provoacă adevărate curente de opinie şi rămîn în memoria oamenilor pentru mulţi ani înainte. Site-ul Tribuna a realizat un clasament convenţional al celor mai neobişnuite acţiuni de protest ce au avut loc în Moldova pe care îl propunem şi dvs. cu menţiunea că reprezintă strict opinia membrilor redacţiei.
1) Protestul cu falusul în faţa Procuraturii Generale
Anatol Mătăsaru, un protestatar deja cu experienţă, a găsit o modalitate inedită de a-i felicita pe procurori cu sărbătoarea lor profesională la data de 29 ianuarie 2013. El a venit în faţa Procuraturii cu mai multe obiecte „de producţie şi inspiraţie proprie”, inclusiv cu un falus cu chipul unui politician, dorind să accentueze astfel că, în opinia sa, procuratura este la cheremul politicienilor. Dincolo de supărările procurorilor şi ale unor politicieni, Anatol Mătăsaru a atras asupra sa atenţie presei, dar şi a opiniei publice.
2) Protestul cu porcii în centrul capitalei
Pe data de 20 noiembrie 2012, un om de afaceri, supărat pe atitudinea statului faţă de cei ce muncesc în agricultură, în special în zootehnie, a adus cu camionul şi a descărcat în faţa Guvernului 10 porci, care s-au împrăştiat repede prin centrul capitalei. Un gest similar omul de afaceri a făcut şi în 2003. După ce au alergat să prindă porcii, poliţiştii au înţeles cum se pot răzbuna pe protestatar – acesta a fost amendat pentru staţionarea ilegală a automobilului său în faţa Guvernului.
3) Protestul costeştenilor cu sicriul
În 2002, la protestele anticomuniste organizate de Partidul Popular Creştin Democrat au participat şi mai mulţi locuitori ai satului Costeşti din raionul Ialoveni. Supăraţi că ideolog al Partidului Comuniştilor la acea etapă era consăteanul lor, Victor Stepaniuc, aceştia au adus cu ei un sicriu pe care era scris numele politicianului, dîndu-i astfel de înţeles că pentru ei el este ca şi mort.
4) Protestul cu capra din faţa Guvernului
În scurta sa aflare în fruntea Executivului, ex-Premierul Dumitru Braghiş a avut parte de o surpriză mai puţin plăcută. Într-una din zile, el s-a trezit cu o capră legată în faţa Guvernului, pe care au adus-o un grup de oameni. Aceştia au menţionat că capra este simbolul sărăciei şi că doresc pe această cale să atragă atenţia Executivului asupra sărăciei din ţară. Ce s-a întîmplat după aceasta cu capra, nimeni nu ştie. Probabil, a mers la frigărui.
5) Protestul cu harbuzul şi Constituţia
La data de 15 mai 2013, tinerii din Partidul Popular din Republica Moldova (PPRM) au venit în faţa reşedinţei Preşedintelui Republicii Moldova cu un harbuz şi o Constituţie. Ei au dorit astfel să-şi exprime dezacordul faţă de o eventuală coaliţie PLDM-PCRM şi să-i ceară Preşedintelui să pună Constituţia mai presus de interesele politice.
6) Protestul cu porcul în faţa Procuraturii
Anatol Mătăsaru s-a făcut remarcat şi prin alt protest. La data de 28 ianuarie 2011, în ajunul Zilei profesionale a procurorilor, acesta a venit în faţa Procuraturii Generale mascat în porc, iar pe spate avea inscripţia „PORCuror”. Astfel, el şi-a manifestat atitudinea faţă de activitatea organelor procuraturii. Anterior, acelaşi Anatol Mătăsaru le-a făcut un „cadou” şi poliţiştilor, îmbrăcînd un măgar în uniformă de poliţist.
7) Protestul cu biblii pentru deputaţi
La 5 aprilie 2012, cînd Parlamentul urma să adopte Legea privind egalitatea şanselor, un grup de tineri din Partidul Socialiştilor a organizat un protest în cadrul căruia a înmînat biblii mai multor deputaţi. Astfel, ei au dorit să le amintească că în Moldova cea mai mare parte a oamenilor sînt credincioşi şi că legalizarea drepturilor minorităţilor sexuale este inadmisibilă.
8) Partida de box din faţa Guvernului
Mişcarea „Împreună pentru viitor” a organizat, pe data de 7 februarie 2013, un flash-mob în faţa Guvernului, în cadrul căruia a improvizat o partidă de box între Premierul de atunci Vlad Filat şi prim-vixcespeakerul de atunci Vlad Plahotniuc. Pe post de asistenţi în această partidă improvizată au figurat şi alţi politicieni. Astfel, Mişcarea a dorit să-şi exprime dezacordul cu situaţia din politica moldovenească la acea etapă şi să sugereze că e nevoie de o nouă clasă de politicieni.
9) Flash-mob-ul „Cu cărţile pe faţă”
Tinerii din Partidul Popular din Republica Moldova au avut, în primăvara anului curent, o serie de proteste în faţa instituţiilor statului, în cadrul cărora au arătat care politician şi cărei cărţi de joc corespunde, în opinia lor. Astfel, ei au dorit să demonstreze că toţi politicienii îşi au locuri şi roluri bine determinate, iar oamenii trebuie să cunoască adevărul despre fiecare dintre aceştia.
10) Protestul cu produse agricole din Parlament
În timpul guvernării comuniste, Alianţa „Moldova Noastră”, principala forţă de opoziţie la acea perioadă, a încercat de nenumărate ori să obţină organizarea audierilor parlamentare la tema situaţiei din agricultură. Însă, deoarece tentativele întreprinse în acest sens nu s-au soldat cu succes, deputaţii acestui partid au adus într-o zi cu ei la Parlament mai multe produse agricole, inclusiv pîine, lapte etc., pe care le-au expus în holul Parlamentului. Astfel, ei au dorit să transmită un mesaj că preţurile existente omoară producătorii agricoli, iar statul nu întreprinde nici o măsură pentru a-i salva.