Picturile și sculpturile sunt obiectele de decor care aduc plusul de culoare în sufletele oamenilor.
Însă, doar adevărați cunoscători ai artei se pot delecta cu aceqstă energie fabuloasă, radiată de aceste opere de artă și doar eii știu că, arta e un leac pentru suflet și nu doar o mâzgâlitură pe o coală de hârtie.
În cele ce urmeză, vă vom prezenta o listă cu niște tablouri magnifice, care au devenit renumite în întrega lume datorită poveștilor care stau în spatele acestora, dar și a misterului care le învăluie:
Guernica, de Pablo Picasso
Guernica este o pictură de 349,3 x 776,6 cm realizată în 1937 de pictorul Pablo Picasso. Pictura este dedicat orașului basc Guernica, bombardat de aviația germană în timpul războiului civil din Spania. Această operă marchează începutul angajării politice a artistului.
Guernica a fost expusă la Prado, după revenirea acesteia în Spania, în urma restaurării democrației, dar aceasta a fost mutată la Museo Reina Sofia unde a fost găsit un spațiu expozițional mai mare pentru imensa pânză.
The Scream, de Edvard Munch
‘The Scream’ (1893), opera de artă cea mai cunoscută a pictorului norvegian Edvard Munch a fascinat mulţi regizori de film. ‘The Scream’ face parte din curentul expresionist şi semnifică omul modern cuprins de temerile existenţiale.’Scream’ se traduce în norvegiană ‘skrik’, iar pictura mai este cunoscuta sub denumirea de ‘The Cry’ (trad.: ‘Plângerea’).
În 2004, faimosul tablou estimat la 74 de milioane de dolari, a fost furat de la National Gallery din Oslo şi recuperat doi ani mai târziu. În 2012, acesta a fost vândut la licitație pentru suma de 120 de milioane de dolari.
Portretul soților Arnolfini, misteriosul tablou realizat de Jan van Eyck
Celebra capodoperă realizată de Jan van Eyck în 1434 ascunde o serie de lucruri. Tabloul a servit drept inspirație pentru pictori precum Velázquez sau David Hockney și a ajuns să fie un simbol al căsătoriei, cu toate că identitatea personajelor nu a fost certificată nici până astăzi.
Demon Seated, de Mikhail Vrubel
Îndrăgostiții , de René Magritt
„Îndrăgostiții” este o operă de artă a belgian suprarealist René Magritte. Vălurile care ascund chipurile personajelor sugerează universalitatea iubirii și aduc totodată în discuție tema dualității și a reflectării existenței. În 1929 operele sale sunt prezentate la o expoziție colectivă organizată la Paris.
Familia, de Egon Schiele
Egon Schiele (n. 12 iunie 1890, Tulln (Austria) – d. 31 octombrie 1918, Viena) a fost un pictor austriac. Alături de Gustav Klimt și Oskar Kokoschka, este considerat unul din cei mai importanți reprezentanți ai artei vieneze moderne. Tabloul „Familia” – este ultima lucrare din viața sa, el a pictat-o chiar înainte de moarte. Pictorul a decedat la vârsta de 28 de ani.
Erozja, de Jacek Jerka
Jacek Yerka s-a născut în Toruń, Polonia, în 1952. El a fost născut într-o familie de artiști, ambii săi părinți fiind absolvenți ai unei academii locale de Artă Plastică. Primele sale amintiri sunt legate de vopsele, cerneluri, hârtie, cauciuc și perii. Când era copil a învățat să picteze și să facă sculpturi.
Numărul 5, 1948, de Jason Pollok
Tabloul Nr. 5 de Jackson Pollock poate părea un dezastru pentru cei care nu înțeleg arta. Însă, pasionații și cunoscătorii consideră că pretul de 140 milioane $ pentru pictura lui Pollock este rezonabil. Achiziția a fost făcută în 2006 de un cumpărator anonim. Înainte de licitație, tabloul Nr. 5 a aparținut lui Samuel Irving Newhouse și a fost expus la Muzeul de Artă Modernă din Londra.
Tabloul Femeia III, de Willem de Kooning
Tabloul Femeia III a fost pictat de Willem de Kooning între anii 1951 – 1953 și a fost expus la Muzeul de Arta Contemporană din Tehran. În 1979, pictura nu a fost expusă public din cauza legilor aspre ale guvernului. În 2006, David Geffren a vândul pictura milionarului Steven A. Cohen pentru 137.5 milioane $.
Podul Waterloo din Londra, de Claude Monet
Claude Monet este cel mai notoriu pictor din lume şi, pentru mulţi, un mod de viaţă. Ca impresionist, Monet a încercat ca prin jocul de culoare, să redea efectele luminii naturale. Să deseneze un peisaj învăluit de ceață, și să ne dea impresia că simțim, realmente senzația pe care ne-o trezește o atmosfera cețoasă, a fost o mare provocare pentru Monet. Aceasta este doar una dintre lucrările care compun o serie cu priveliștea oferită de Podul Waterloo, realizatăde Claude Monet în timpul unei șederi în capitala britanică.