„Sindromul zombi” exista! Boală misterioasă care te face să nu mai recunosti pericolul

O boală misterioasă care te face să îţi pierzi abilitatea de a recunoaşte pericolul face tot mai multe victime în rândul copiilor din Uganda. Oficialii din domeniul sănătăţii au cercetat posibilele cauze ale afecţiunii încă din 2009, dar fără niciun rezultat, informează site-ul pravda.ru.

Nancy Lamwaka este unul dintre copiii care suferă de această afecţiune. Are vânătăi pe tot corpul, deoarece aceasta şi-a pierdut abilitatea de a recunoaşte pericolul.

În fiecare dimineaţă, mama fetei, Michael Odongkara , o scoate pe fetiţă din casă şi o leagă de un copac  Acest tratament pare unul inuman, dar femeia susţine că acesta este singurul mod în care îşi poate ţine fiica sub control astfel încât aceasta să nu îşi facă singură rău.

La cei 12 ani, Nancy nu mai poate vorbi, are des convulsii, iar atunci când este lăsată nesupravegheată riscă să se rătăcească. Mama fetei a povestit că o dată s-a rătăcit în pădure, iar abia după trei zile a fost găsită.

„Sufăr enorm atunci când trebuie să îmi leg propriul copil de copac. Este singura soluţie de a o impiedica să îşi facă singură rău. Lăsată nesupravegheată este expusă riscului de a se rătăci, de a muri într-un incediu sau de a se îneca într-una din mlaştinile din apropiere”, a povestit mama fetei.

Nancy suferă de această boală de opt ani. Are crize de cinci ori pe zi, iar sănătatea ei se deteriorează pe zi ce trece. Copila suferă de o afecţiune denumită „sindromul zombi”, întâlnită în rândul a peste 3.000 de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 15 ani, potrivit datelor autorităţilor din Unganda. În ultimii trei ani, în jur de 200 de copii au murit din cauza acestei boli misterioase.

Copiii care suferă de această afecţiune ajung să nu mai recunoască locurile şi persoanele, chiar şi atunci când vine vorba despre părinţi şi au zilnic crize similare de epilepsie. În plus, micuţii îşi pot provoca singuri răni grave, din cauza cărora pot muri, deoarece ei nu simt durerea.

Sindromul a fost descoperit în anul 1962 în Tanzania. Deşi au trecut 50 de ani de la identificarea bolii, oamenii de ştiinţă din domeniul medical nu au putut descoperi un tratament împotriva acesteia. Există doar o teorie potrivit căreia musca ţeţe ar putea transmite prin înţepătură un parazit copiilor.

      Articole recomandate