Ziua perfectă a unei femei

Sex, iubire şi numai puţină muncă – acestea sunt, potrivit unui studiu recent publicat de Journal of Economic Psychology, ingredientele de care are nevoie o femeie pentru a spune că a avut o zi perfectă.

Deşi ideea de “zi perfectă” este oarecum vagă, autorii recentului studiu susţin că au descoperit care sunt activităţile concrete agreate de femei în timpul zilei, iar sexul se situează pe primul loc.

Potrivit lui Christian Kroll, profesor la Universitatea Jacobs din Germania, şi lui Sebastian Pokutta, de la Georgia Institute of Technology, experienţele zilnice ale oamenilor influenţează percepţia acestora despre fericire.

La studiul acestora au participat 909 femei de diverse etnii, a căror medie de vârstă era de 38 de ani şi aveau un loc de muncă. Acestea au fost rugate să descrie felul în care îşi petrec ziua în mod obişnuit, dar şi dacă fiecare dintre activităţi le creează o stare pozitivă sau negativă.

Din datele obţinute în urma răspunsurilor, Kroll şi Pokutta au realizat o descriere “aproape fidelă” a unei zile perfecte, ţinând cont de plăcerea, dar şi de utilitatea fiecărei activităţi. Astfel, cele 16 ore ale “zilei perfecte” – pentru un stil de viaţă sănătos, specialiştii spun că sunt necesare 8 ore de somn – cuprind cât mai puţină muncă şi cât mai multe activităţi de comunicare cu ceilalţi, dar şi acţiuni care oferă plăcere.

Potrivit studiului, pentru a se declara fericită, o femeie are nevoie zilnic de:

106 minute de intimitate sexuală,

82 de minute de comunicare cu ceilalţi,

78 de minute de relaxare,

75 de minute pe care să le petreacă la masă,

73 de minute de rugăciune sau meditaţie,

68 de minute de exerciţii fizice,

57 de minute petrecute la telefon,

56 de minute de cumpărături,

55 de minute de petrecut urmărind programe TV,

50 de minute alocate preparării mâncării,

48 de minute petrecute la computer,

47 de minute pentru treburi casnice,

46 de minute destinate copiilor,

46 de minute alocate odihnei de după-amiază,

36 de minute pentru muncă

şi 33 de minute pentru a se deplasa între diferite destinaţii.

Referitor la persoanele cu care ar prefera să îşi petreacă timpul, răspunsurile participantelor au arătat că acestea aleg să stea mai mult în compania prietenilor, familia – inclusiv copiii – fiind în acest caz pe locul al doilea.

Cercetarea noastră a oferit o imagine de ansamblu asupra zilei perfecte, cifrele obţinute evidenţiind faptul că până şi cele mai plăcute activităţi îşi pierd din farmec dacă durează prea mult sau sunt făcute prea des”, este concluzia autorilor studiului.