Uimitorul cinematograf plutitor de pe insula Yao Noi (Thailanda)

Oamenii bogati isi pot permite sa aiba propria sala de proiectii acasa, dar lucrurile se schimba atunci cand vine vorba despre fantasticul cinematograf plutitor , aflat in Marea  Andaman, peinsula privata Yao Noi din Thailanda.

Proiectul ii apartine arhitectului Ole Scheeren, care a lucrat indeaproape cu Fundatia ˝Film on the Rocks Yao Noi˝. Ecranul cinematografului se afla la adapostul unor proeminente din calcar care isi fac aparitia din Marea Andaman, asistate de plute. Aceasta opera a fost denumita Archipelago Cinema.

Spectatorii sunt suspendati deasupra marii, dar atentia lor se indreapta catre imaginile miscatoare care apar pe ecranul imens. Experienta este cu adevarat unica. Ideea din spatele acestui proiect a fost aceea de a da Festivalului de film ˝Film on the Rocks˝ din Yao Noi, imaginea unui eveniment coborat dintr-o lume total diferita de a noastra.

Entuziastii artei cinematografice din intreaga lume, care abia asteptau sa vina aici, au avut sansa de a trai un eveniment cu adevarat memorabil, la care tehnicile cinematografice folosite au fost unice, totul desfasurandu-se in cadrul natural al unei linii de coasta de o frumusete ireala.

Festivalul thailandez reprezinta incununarea muncii lui  Chomwan Weeraworawit, proprietarul companiei ˝Six Senses Yao Noi˝. În scopul realizarii acestui proiect, el a colaborat indeaproape cu designeri, artisti, actori si scriitori din intreaga lume. Evenimentul a durat 4 zile, ocazie cu care au fost organizate pe langa proiectii de filme si auditii, dezbateri, receptii exclusiviste, intreaga locatie ridicandu-se la standardele unei statiuni turistice.

In orice caz, lista evenimentelor care au avut loc cu ocazia festivalului este lunga si memorabila. Tehnicile folosite la construirea scenei si la prezentarea proiectiilor sunt originale si interesante. Producatorii au apelat la plute folosite de pescarii din partea locului pentru ingradirea crescatoriilor de homari, pe care le-au legat unele de celelalte cu chingi din cauciuc, in scopul crearii de blocuri, pe care le-au infasurat in plase de tantari.

Nu a fost uitata nici latura ecologica a proiectului, folosindu-se lemn si materiale reciclabile, plutele putand fi apoi din nou utilizate. Totul a fost inapoiat localnicilor dupa incheierea festivalului.