Top 10 jocuri de exterior care ne-au marcat copilaria

copii

9AM.ro ne prezinta o selectie de 10 jocuri cu care obisnuiam sa umplem timpul liber petrecut afara, in speranta ca va reaprinde dorinta de joaca sau dorinta de a-i invata pe copiii vostri aceste jocuri.

200282176-001Baba oarba

Participantii la joc se aseaza in cerc. Conducatorul alege un copil pe care il leaga la ochi si il invarte, iar acesta trebuie sa ghiceasca pe cine a prins. Se continua jocul cu urmatorul copil.

 

 

Tara, tara, vrem ostasi!
33281

Copiii sunt impartiti in doua echipe si cele doua echipe sunt asezate la o distanta de cativa metri fiecare formand un “gard”, tinanduse de maini.
Una dintre echipe spune: “Tara, tara, vrem ostasi!”. Ceilalti raspund: “Pe cine?”. Si apoi se va mentiona un nume de copil ce se afla in acea echipa. Acesta trebuie sa fuga si sa sparga, daca poate, sirul celalalt. Daca reuseste se va intoarce la echipa lui cu un copil din acea echipa si acesta va face parte din echipa lui. Daca nu reuseste, va ramane in echipa care l-a strigat. Castiga echipa care a reusit sa adune toti ostasii.

 

Flori, fete sau baieti

Doi jucatori merg impreuna si aleg un numar de la 1 la 10 apoi revin la ceilati jucatori iar acestia, pe rand, vor spune un numar incercand sa ghiceasca numarul ales de cei doi jucatori.
Cand un jucator ghiceste numarul va trebui sa aleaga una din cele 3 variante: flori, fete sau baieti.
Dupa ce a optat pentru una dintre variante cei doi jucatori vor merge si vor alege fiecare cate un nume sau o floare. Apoi vor reveni si ii vor spune celui care a ghicit anterior numarul cele doua variante. Acesta va alege una dintre ele si va face astfel pereche cu cel care propusese varianta aleasa iar celalalt jucator va trebui sa treaca in grupul celor care incearca sa ghiceasca numarul.

 

Matele incurcate
Va asezati in cerc. In picioare, tinandu-va de maini. Apoi incepeti sa va incurcati. Mana peste picior, picior in capul vecinului, mana pe umar, mana pe sub celelalte maini, capul unde s-o nimeri.
Nu va dati drumul la maini, dar va incurcati cat mai bine. Sau mai rau. Daca va prabusiti, asta e, mai incercam. Intra apoi in scena Descurca Tot, un personaj ales de la inceput, pe care l-ati trimis mai departe sa nu va vada acrobatiile. El trebuie sa va descurce.

 

Ratele si vanatorii

Pentru acest joc e nevoie de cel putin 6 combatanti. Doi copii sunt vanatorii, iar ceilalti fac parte din grupul ratelor. Vanatorii arunca mingea unul spre celalalt, incercand sa-i loveasca pe copiii din grupul ratelor.
Cel care a fost atins cu mingea este eliminat, iar jocul continua. La final va ramane un singur copil. Vanatorii vor incerca sa-l loveasca si pe acesta. Daca nu reusesc sa-l elimine din trei lovituri, castiga grupa ratelor.
Obligatea la bara
Se joaca in dreptul unei porti de fotbal. Se stabileste o ordinea in care fiecare jucator trebuie sa suteze cu mingea una dintre barele portii de fotbal. Toti jucatorii vor juca din acelasi loc.
Daca un jucator reuseste sa atinga cu mingea o bara jucatorul care il urmeaza este obligat sa atinga la randul lui cu mingea o bara. In cazul in care nu reuseste este eliminat din joc. Ultimul jucator care ramane in joc este declarat castigator.
Leapsa
flores-running-children
Unul dintre jucatori trebuie sa ii alerge pe ceilati. Cand reuseste sa atinga un alt jucator acesta din urma devine cel care trebuie sa alerge dupa jucatori in incercarea de a atinge pe unul dintre ei.
1,2,3, la perete, stop!
Se joaca intre mai multi copii. Un copil sta cu fata la perete si ceilalti la cativa metri. Cat timp e cu spatele la ei, copilul spune 123 la perete stai si se intoarce repede. In acest timp ceilalti copii incearca sa ajunga cat mai aproape de el.
Daca el s-a intors dupa ce a spus stai si a vazut un copil miscandu-se ii spune sa se duca la locul de plecare. Scopul jocului e ca unul din copii sa ajunga la cel de la perete si sa il atinga. Daca reuseste, el ii ia locul si jocul se reia de la inceput.
Baza
Un copil sta cu privirea ferita de grupul din jurul lui, de obicei cu ajutorul mainilor care se pun incrucisate ca un paravan, iar ceilalti dau cu palma in mana celui care sta de baza.
Cel lovit trebuie sa ghiceasca cine l-a lovit, iar daca nu ghiceste mai sta o tura pana ghiceste. Cand a ghicit, copilul descoperit trece in locul celui care l-a ghicit si jocul se reia.

 

Sotron
242Se deseneaza pe asfalt ceea ce pare a fi un om stand in pozitie dreapta si mainile intinse orizontal. Desenul este impartit in asa fel incat in fiecare casuta se gaseste cate un numar (cifre de la 1 la 9 ). Cel care sare trebuie sa arunce mai intai cu piatra in casuta (incepe cu cea numerotata “1″ si ajunge la “9″, daca nimereste de fiecare data casuta).
Daca arunca in afara, pierde tura si este randul urmatorului copil sa arunce si sa sara cu picioarele in casutele desenului. In fiecare runda se poate sari intr-un anumit fel (de ex. in prima runda se sare cu amandoua picioarele, in runda 2 se sare intr-un picior, in runda 3 cu picioarele incrucisate, etc.)