Theo Jansen – sculpturi cinetice, pe aripile vântului (Foto/Video)

1

Aripile vântului au constituit din timpuri străvechi, un nesecat izvor de inspiraţie pentru cei mai de seamă reprezentanţi ai artelor frumoase şi a celor meşteşugăreşti, deopotrivă.

Artiştii contemporani nu puteau, la rândul lor, să nu se simtă atraşi de ideea de a fructifica potenţialul creativ pe care îl pune la dispoziţia lor, acest frumos nebun al naturii, pe care deşi nu ne-a fost îngăduit să-l vedem într-o formă materială, ne însoţeşte la tot pasul, oriunde ne-am afla, şuierându-ne la ureche poveşti nedesluşite.

Vântul reprezintă şi pentru artistul olandez Theo Jansen, un element graţie căruia a reuşit să dea formă unor creaţii cinetice surprinzătoare, care se deplasează în funcţie de acţiunea curenţilor de aer, ca şi cum ar prinde viaţă în mod miraculos.

Artistul şi-a intitulat seria acestor creaţii originale „Strandbeest” – un soi de sculpturi realizate din segmente de ţevi din PVC, sticle de plastic şi folii de nailon, cu forme similare unor insecte gigantice, care interacţioneaza într-un mod aparte cu bătaia vântului.

Deşi e drept că nu zboară, „bestiile” lui Jansen au un aspect incitant, care nu a întârziat să declanşeze o undă impresionantă de interes în universul web şi nu numai.

Dar iată despre ce este vorba:

theo-jansen-animaris-percipiere-1

fe_2005_strandbeest_005_p1

P1000362

Roxana Iorgulescu