România şi Republica Moldova – un tot unitar până în 2018?

Există premisele pentru ca România şi Republica Moldova să demareze un amplu proiect de colaborare, pentru a forma un tot unitar până în anul 2018.

Cel puţin aceasta este convingerea unor deputaţi din Parlamentul României, care susţin că politicienii vor sprijini cu entuziasm planul de unificare, relatează NIT.

Ipoteza a fost pusă în discuţie în cadrul unei conferinţe organizate la Bucureşti, la care au participat deputaţii români, activişti sociali şi jurnalişti, deopotrivă.

Vedem cu toţii ceea ce se întâmplă în Ucraina. Evenimentele afectează parcursul european al Republicii Moldova. Recent, mulți politicieni au comentat cu privire la unificarea celor două state. Trebuie să se decidă: vorbim despre o uniune care ar putea avea loc ori după alţi 25 de ani, ori în 2018, la un secol de la Marea Unire din 1918. Reunificarea ar însemna că cetăţenii din cele două state românești ar forma o unică naţiune”, a declarat Eugen Popescu, liderul Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, potrivit sursei citate.

Ştirea a fost publicată la scurtă vreme după ce preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, înaintea vizitei sale efectuate la Chişinău, în 27 noiembrie, că „următorul proiect de importanță națională pentru România este tocmai reunificarea, aşteptându-se momentul potrivit pentru a putea fi înfăptuit”.

Roxana Iorgulescu