”Prigoana din Basarabia”, un film despre amintirile supraviețuitorilor holocaustului (Video)

prigoanaRomii deportați în Transnistria este un episod tragic din istoria țării. Au fost exilați în lagărele și ghetourile din Transnistria în vara anului 1942. Din cei trei mii de romi, doar jumătate s-au întors acasă. Astăzi puțini cunosc despre ororile regimului antonescian.

Filmul documentar “Prigoana din Basarabia” este o trecere în istorie a tragediei şi suferinţei prin care au trecut circa 3 mii de victime de entie romă din Basarabia. Au fost exliaţi în lagărele şi ghetourile din Transnistria în vara anului 1942 şi doar jumătate s-au întors acasă, relateaza portalul discriminare.md

Filmul prezintă imagini din acele locuri ale deportării, care acum se află în administraţia ucraineană. Regizorii Sergu Ene și Natalia Ghilașcu, au mers pe urmele deportaților, în satul Ivanovka din regiunea Nicolaev, unde au întâlnit-o pe Nadejda Mahneak, o bătrână de 84 de ani, care îşi aduce aminte de acele evenimente.

Prigoana din Basarabia” arată și unele documente care atestă despre condiţiile de trai ale deportaţilor. Fotografiile aflate la Arhiva regională de stat din Odesa atestă condiţiile extreme ale romilor din acea vreme. Atrocităţile regimului fascist sunt puţin azi cunoscute de către tineri pentru că această materie nu este predată în școli. Chiar şi în manualele de istorie, evenimentele din perioada anilor 1942-1944 sunt abordate tangenţial, susține istoricu Ion Duminică.

În cel de-al Doilea Război Mondial, evreii şi romii au fost deportaţi în masă şi au fost exterminaţi în diferite state. La genocid au luat parte nu doar germanii şi românii, ci şi ungurii, polonezii, austriecii, francezii, grecii, croaţii, cehii, ruşii, ucrainenii, bieloruşii şi ţările baltice.