Povestea emoționantă a moldovencei din Marea Britanie care ajută persoanele cu dizabilități din Republica Moldova

Victoria Dunford are 31 de ani și este originară din Mihăileni, raionul Râşcani. Locuieşte de patru ani în Marea Britanie, de unde cu ajutorul unui ONG ajută copiii cu dizabilităţi din Moldova.

Cei de la Adevărul.ro relatează istoria emoționantă a moldovencei care a demonstrat că îi pasă. A absolvit în 2005 Facultatea de Chimie la Universitatea de Stat din Moldova, iar un an mai târziu pleacă în Marea Britanie printr-un program de schimb de experienţă. Acolo s-a căsătorit şi s-a stabilit pe Insula Wight, în sudul Marii Britanii.

Un pas

În 2009, revine în Moldova să-și îngrijească mama. Soțul ei este uimit de sistemul medical dezastruos din țară. a revenit în ţară ca să-şi îngrijească mama, care suferise o intervenţie chirurgicală la Bălţi.  În 2010 începe să lucreze ca asistent medical în spitalul de pe Insula Wight, și astfel înțelege că în Moldova este nevoie de implicare la acest capitol. În acest sens, fondează o organizaţie cu numele MAD-Aid: Medical Aid Deliver (n.r. din engleză, Livrarea ajutorului medical), dar şi Make A Difference (n.r. Fă diferenţa). ONG-ul are un sediu şi în Republica Moldova, unde a fost înregistrat cu denumirea Moldova AID.

O idee

„Ne-am gândit că oamenii cu dizabilităţi, în special copiii, au nevoie de susţinere maximă. Un impuls a fost şi răspunsul primului băieţel care primise un scaun rulant de la noi: «Mulţumesc, voi putea vedea copacii de afară, până acum vedeam doar frunzele pe geam». „Un alt copil mi-a spus că visul lui e să nu existe scări“, spune Victoria.

Un ajutor

MAD-Aid a livrat echipament medical Centrului Mamei şi Copilului din Chişinău şi spitalului din oraşul Râşcani: paturi hidraulice, electromonitoare, monitoare pentru pediatrie, noptiere, seringi, pansamente, scutece pentru adulţi etc. De asemenea, a oferit ajutor umanitar şcolilor din Râşcani şi a adus în ţară zeci de scaune cu rotile. Printre cele mai recente acţiuni a fost o donaţie de 70 de cărucioare pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii din raioanele din nordul ţării.

O schimbare

„E nevoie de o schimbare de atitudine. Aceste persoane nu trebuie tratate cu milă, ele doar au nevoie de mai mult suport. Şi, desigur, trebuie creată infrastructura necesară. Anglia este o ţară-model din acest punct de vedere“, explică moldoveanca.

Un viitor mai bun

În acest an, MAD-Aid a semnat un parteneriat public-privat cu Primăria oraşului Râşcani pentru o clădire cu trei etaje, unde va crea un centru medico-social cu activităţi de zi pentru copiii cu dizabilităţi. Victoria speră ca până în 2015 să inaugureze centrul.

O poveste emoționantă, un om cu suflet și un rezultat!