Pietrele care ţin la tine – din tainele litoterapiei

Aşa cum copacii, insectele, vântul sau apa îşi pun amprenta pe mediul în care omenirea vieţuieşte de mii şi mii de ani, tot astfel şi pietrele deţin un rol important în acest scenariu gigantic.

Ei bine, da: pietrele sunt mai vechi decât omul, dar omul a învăţat să le întrebuinţeze în multe feluri – în construcţii, la grădinărit, la decoraţiuni şi nu în ultimul rând, la terapii pentru menţinerea sănătăţii.

Desigur, pietrele se deosebesc mult unele de altele – au forme, culori şi compoziţii diferite – în natură este cu neputinţă să regăsim două pietre absolut identice, aşadar s-ar putea spune că sunt unice precum însuşi omul.

Există pietre numai bune pentru înălţat ziduri, pietre ideale pentru fabricarea nisipului, pietre de o frumuseţe aparte, pentru amenajat grădini de vis şi spaţii interioare cu adevărat impresionante, pietre pentru mozaicuri şi pietre cu proprietăţi terapeutice nebănuite. Acestea din urmă ar putea fi încadrate, metaforic vorbind, desigur, într-o categorie specială: pietrele care ţin la tine.

Tăcutele binefăcătoare ale omului

stoune-therapy

Deşi nu au viaţă şi nici grai, o serie de pietre reusesc să influenţeze, în anumite circumstanţe, echilibrul psihic şi energetic al organismului uman.

Este vorba despre pietre minerale, pietrele preţioase, semipreţioase şi/sau cristale – utilizate din cele mai vechi timpuri în practici terapeutice mai mult sau mai puţin controversate.

Astăzi, litoterapia nu mai constituie însă un soi de „vrăjitorie” fără cap şi coadă, ci este considerată una din cele mai apreciate metode neconvenţionale pentru dobândirea unei armonii interioare aparte şi tratarea unor suferinţe fizice sau psihice, acolo unde medicina dă greş sau nu poate fi aplicată din pricina unor intoleranţe sau alergii.

Sesiunile repetate de aplicare a pietrelor potrivite direct pe o zonă dureroasă a corpului, pot rezolva de pildă, unele probleme de natură reumatică, nevralgică sau traumatică, dar tainele utilizării acestor metode nu sunt cunoscute pe scară largă.

În goana lor după profituri, unii oameni pretind că sunt „litoterapeuţi”, fără să deţină însă cunoştinţele necesare aplicării corecte a metodelor ce ţin de terapia cu pietre.

E dificil de depistat, în acest context, cine e onest şi cine nu, de aceea, dacă decidem să apelăm la litoterapie, pentru rezolvarea unor eventuale probleme de sănătate, ar fi indicat să ne adresăm specialiştilor care-şi desfăşoară activitatea în centre sau cabinete autorizate.

Pietrele de companie

Foto2

Uneori, privirea ne este atrasă de o anumită piatră, pe plajă, la munte sau de-a lungul vreunui pârâu sau a unei cărări din pădure, fără să ne dăm seama prea bine de ce.

Litoterapeuţii ne recomandă, în aceste cazuri, să nu ezităm să „facem cunoştinţă” cu obiectul interesului nostru spontan.

Se pare că, în felul lor, pietrele nu sunt pe deplin inerte, ci deţin puterea de a acţiona asupra stării de spirit a omului şi a conştiinţei acestuia, asemenea unor catalizatori – motiv pentru care, fiecare din noi, se simte atras de piatra de care are mai multă nevoie corpul său.

Aşa după cum oamenii îşi aleg de multe ori un căţel sau o pisică, ascultând pur şi simplu de ceea ce le dictează inima şi instinctul, tot astfel, dacă vreţi, există şi „pietrele de companie” ideale, pentru fiecare în parte, care aşteaptă încă să fie găsite.

Om şi piatră – alegerea e reciprocă?

Litoterapeuţii ne recomandă să ne încredem în propriile senzaţii atunci când alegem o piatră pentru acasă, încredinţându-ne că nu sunt necesare studii complexe pentru o astfel de decizie – piatra care ne atrage cel mai mult este pur şi simplu cea mai potrivită pentru noi.

Foto3Dacă trebuie să alegem însă dintr-un coş cu pietre de pildă, dintr-un magazin specializat sau chiar din târguri, e suficient să le ţinem în mână puţin pe cele ce ne-au atras mai mult atenţia şi să ne oprim asupra aceleia pe care propriul corp o va „recunoaşte”, întrucât organismul nostru simte mineralele de care nevoie.

Totuşi, este bine de ştiut că pietrele alese ar trebui să depăşească 150 de grame, pentru ca să aibe efecte benefice asupra organismului.

Există persoane care susţin că unele cristale ar fi responsabile pentru atragerea norocului şi a bogăţiei, dar poate că ar fi mai înţelept să nu aşteptăm pe tavă un astfel de efect miraculos, ci să ne străduim să construim propriile proiecte în mod raţional, cât mai ancorate în realitate, pentru a dobândi şanse cât mai mari de succes.

Apoi, dacă o fi să ne ajute şi piatra, cu atât mai bine!