Omul viitorului – moartea libidoului: până-n 2050 vom avea creiere mai mari şi apetit sexual mai mic

Omul se îndreaptă către un model biologic complet diferit faţă de ceea ce cunoaştem noi în prezent, urmând ca până în anul 2050, o serie din trăsăturile sale fundamentale să suporte modificări decisive.

Cel puţin aceasta este convingerea cercetătorului Caldell Last, de la Global Brain Institute, care a publicat recent o amplă lucrare în acest context, intitulată „Human Evolution, Life History Theory, and the End of Biological Reproduction”.

Viaţă lungă dar mai puţin picantă?

Potrivit opiniei sale, omul viitorului se va bucura de o viaţă mai îndelungată, îşi va petrece o mare parte din timp în universul realităţii virtuale şi se va baza pe inteligenţa artificială pentru activităţile cotidiene.

F2

Până aici, nimic de obiectat, dar dacă lucrurile vor evolua în direcţia indicată de omul de ştiinţă britanic, atunci situaţia nu este tocmai roz din alte puncte de vedere: deşi la vârsta de 35 de ani, de pildă, tipicul lucrător la un birou va beneficia de un creier mai mare şi va demonstra abilităţi remarcabile în ceea ce priveşte limbile străine, ochii săi vor deveni roşiatici şi va dispune de un organ sexual de dimensiuni substanţial reduse.

F4

Un creier mai mare presupune cheltuirea unei cantităţi sporite de energie şi un timp mai îndelungat pentru ca acest organ esenţial să-şi atingă maturitatea şi să lucreze la potenţialul său maxim, motiv pentru care oamenii vor neglija alte activităţi, printre care şi chestiunea reproducerii, iar organele sexuale barbăteşti îşi vor reduce dimensiunile”, susţine specialistul.

Partea plină a paharului

Rămâne de văzut dacă previziunile lui Last se vor adeveri sau nu, dar în ceea ce priveşte beneficiile tehnologiilor futuriste puse în slujba omului, schimbările ar putea fi considerate cât se poate de binevenite: bioimplantologia va contribui la îmbunătăţirea performanţelor profesionale ale individului, iar sistemele robotizate vor prelua integral muncile necalificate.

F1

Speranţa de viaţă a omului va atinge pragul a 120 de ani, iar procesul său general de dezvoltare va fi mai lent şi va favoriza o metamorfoză fără precedent.

Întreaga organizare a societăţii la nivel global, va fi complet diferită de cea pe care o cunoaştem noi în prezent şi va face ca sistemul să prezinte deosebiri remarcabile, aşa cum diferă de pildă, epoca medievală de cea contemporană”, subliniază autorul în originala sa lucrare.