Numărul persoanelor infectate cu Hiv-Sida în Republica Moldova este în continuă creștere

sida

Moldova este a 3-a ţară din CSI, după Ucraina şi Rusia, după rata infectării cu virusul HIV/SIDA. Numărul persoanelor infectate cu HIV SIDA în Moldova se menţine la un nivel alarmat.

În 9 luni ale anului 2012, au fost diagnosticate cu HIV/SIDA – 572 de persoane, ceea ce constituie cu 20 de persoane mai mult faţă de aceeaşi perioada a anului trecut. Căile de transmitere a virusului au rămas aceleaşi, dar contingentul persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA s-a modificat în timp.

Astăzi, nu doar persoanele decăzute social sunt diagnosticate cu HIV/SIDA. Printre purtătorii acestui virus sunt şi persoane cu un înalt statut social şi intelectual, care au devenit victime ale neglijenţei personale sau medicale, a necunoaşterii şi indiferenţei. Persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA înfruntă zilnic viaţa.

Discriminarea şi stigmatizarea sunt pentru mulţi dintre ei mai greu de suportat decât boala însăşi. Aceste fenomene ar putea fi diminuate dacă statul şi oamenii care îl reprezintă, pur şi simplu, ar respecta confidenţialitatea informaţiei despre pacienţii dignosticaţi cu virusul HIV.

REMARCĂ!
Multe persoane infectate cu HIV par să fie sănătoase!
Există vaccină înpotriva HIV?
– Încă nu există vaccinuri împotriva HIV.
– HIV poate fi tratat, dar nu poate fi vindecat!
La cât timp după obţinerea unui rezultat pozitiv la testul HIV apare SIDA?
– Pot trece ani până când va apărea SIDA.
– Este foarte important să căutaţi ajutor şi tratament medical imediat după stabilirea diagnosticului de persoană HIV pozitivă.
Cum poate fi diagnosticată SIDA?
– SIDA este una din etapele infectării cu HIV.
– SIDA se manifestă prin aşa-numitele boli asociate cu SIDA – infectarea plămânilor şi alte infecţii complicate, tumori la piele, etc.
Cum poate fi tratată SIDA?
Este îngrijorător faptul că, conform rezultatelor sondajelor, mulţi oameni cred că există „un leac” pentru SIDA – ceea ce îi face să se simtă mai siguri, şi posibil să-şi asume riscuri, pe care altfel nu le-ar fi asumat. Aceşti oameni nu au dreptate, deoarece SIDA poate fi tratată dar nu vindecată. SIDA este o boală cronică. Există tratament antiviral care poate prelungi viaţa şi îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor care trăiesc cu HIV .

Adolescenţii pot preveni infectarea cu HIV prin:
– Abstinenţă .
– Respectarea standardelor de igiena personală.
– Alte metode (discuţii-le cu colegii în grup, profesorul sau specialistul) .

Autor: Mariana Rîțoi pentru Yupi.md