Nu eşti dator nimănui! 15 lucruri pe care nu trebuie să le explici. Niciodată! Nimănui!

Multe dintre soluţiile noastre dau naștere la întrebări și comentarii din partea altora. Membrii de familie, prietenii și chiar străinii întotdeauna au o părere despre cum ar trebui să te comporţi, cum să arăţi, cu cine să comunici și cum să construieşti relații.

Uneori, acești oameni merg atât de departe încât să necesite explicaţii despre alegerile tale personale de viață. Psihologul şi bloggerul popular David William crede că absolut nu trebuie să dai explicaţii atunci când ţi se va cere  următoarele 15 de lucruri.

1. Nu trebuie să explici nimănui situația ta din viață

Dacă eşti căsătorit sau te muţi dintr-un apartament închiriat în altul, sau locuieşti cu părinții tăi, chiar dacă ai peste douăzeci – nu trebuie nimănui să raportezi de ce faci aşa şi nu altfel.  Dacă eşti pe deplin conștient de situația ta din viață, înseamnă că ai propriile motive pentru a te menține așa, și asta pe nimeni nu trebuie să intereseze.

2. Nu trebuie nimănui să explici prioritățile tale de viață

Ai propriile gânduri despre ceea ce poţi face pentru confortul și fericirea celor dragi ţie – asta e prioritatea ta principală. Din moment ce toți suntem indivizi unici, cu valori diferite, vise, aspirații şi prioritățile, o persoană va fi invariabil diferită de cealaltă. Tu eşti o personalitate și nu ar trebui să fii responsabil în faţa altora.

3. Nu trebuie să-ţi ceri scuze dacă nu doreşti

Dacă nu îţi pare rău pentru acțiunile sale, încă mai crezi că cineva a greșit sau nu merită iertare, nu ai nevoie să-ţi ceri scuze. Mulţi oameni încearcă prea repede să-şi ceară scuze pentru a vindeca repede rănile care nu sunt încă gata pentru astfel de “tratament”. Acest lucru poate agrava doar situația. Tu chiar nu trebuie să-ţi ceri scuze dacă nu te simți vinovat.

4. Nu trebuie să te justifici în faţa nimănui pentru timpul petrecut în singurătate

Mulți oameni se tem de a fi de marcă “nepoliticos”, “anti-social”, “arogant”, în cazul în care anulează planurile sau refuză invitații, deoarece au nevoie de ceva timp pentru a fi singur cu sine însuşi, să se relaxeze sau pur și simplu să citească o carte bună. De fapt, astfel de timeout-uri sunt o practică perfect normală şi necesară pentru majoritatea dintre noi. Ia-le cu încredere și nu te deranja de explicații.

5. Tu nu eşti obligat să accepţi convingerile personale ale cuiva

Doar pentru că cineva spune cu pasiune despre convingerile sale, nu trebuie să stai și să dai din cap în semn de aprobare. Dacă nu împărtășeşti ideile lor, nu este bine faţă de tine şi de cei din jur să te prefaci că ești de acord cu ei. Recunoaşte bunătatea altor oameni decât să acumulezi dezaprobare și dezamăgire.

6. Nu trebuie să spui “Da”

Ai tot dreptul să spui “Nu” în cazul în care pentru a fi de acord nu ai nici un motiv bun. Cel mai mare succes în toate domeniile îl ating oameni care stăpânesc arta de a renunța la tot ceea ce nu este prioritatea lor. Acceptă bunătatea altora și fii recunoscător, dar spune cu îndrăzneală “Nu” pentru tot ceea ce îţi distrage atenția de la principalele obiective.

7. Nu trebuie să te scuzi pentru exteriorul tău

Poţi să ai o figură de invidiat sau poţi fi gras, poţi fi înalt sau scund, simpatic sau fără a te evidenţia prea mult, dar nu trebuie să te explici în faţa cuiva de ce arăţi astfel. Aspectul tău este treaba ta, aici eşti obligat doar în faţa ta. Nu lăsa aspectul exterior să determine respectulde sine.

8. Nu trebuie nimănui să explici preferinţele tale alimentare

Există anumite alimente care pur și simplu nu îţi plac din diverse motive – de la gust la impactul lor asupra sănătății tale. Dacă cineva te presează cu întrebarea de ce mănânci (sau nu mănânci) anumite alimente, nu acorda atenție și răspunde că te simti bine mâncând anume aceste produse.

9. Nu trebuie să raportezi nimănui despre viaţa ta sexuală

Dacă eşti într-o relație, nu e treaba nimănui unde, când și cum îți aranjezi viata sexuala. Poţi aștepta căsătoria, având relaţii și chiar experimentând – atâta timp cât primeşti satisfacţie este exclusiv treaba ta.

10. Nu trebuie nimănui să explici alegerea ta personală sau orientarea profesională

Uneori împrejurările te forțează să aleagă între muncă și viața personală. Această decizie nu este întotdeauna ușoară și poţi alege să lucrezi în cele din urmă – nu pentru că nu îţi pasă de familie, ci pentru că această alegere îţi va da securitate în viitor. În orice caz, nu trebuie să explici altora ce ai ales o profesie (sau invers), dacă eşti sigur că faci totul corect.

11 Nu trebuie să explici opiniile tale politice sau religioase

Dacă eşti democrat, republican, catolic, protestant sau musulman – este alegerea ta personală. Nu trebuie să explici credința ta. Când cineva nu poate accepta ceea ce ești – asta e problema lui, nu a ta.

12. Nu trebuie să explici de ce eşti singur

Eşti căsătorit sau nu, acest lucru nu ar trebui să privească pe nimeni. Singurătatea nu este o tulburare de personalitate. Ești liber să alegi, intri într-o relaţie sau nu. Doar aminteşte-ţi: Tu nu înseamnă familie. Nu este nevoie să te lipeşti de nişte etichete sociale inutile.

13. Nu trebuie să te întâlneşti cu cineva doar pentru că ți-a cerut asta

Cineva poate fi dulce și drăguț, dar nu trebuie să mergi la o întâlnire cu el. Dacă simți că nu ai nevoie de această întâlnire, atunci nu merge la ea. Găseşte un motiv pentru refuz și nu-ţi schimba decizia.

14. Nu trebuie nimănui să explici decizia ta cu privire la căsătorie

Indiferent dacă doreşti să te căsătoreşti și să ai copii sau să rămâi, aceasta rămâne o decizie personală. Chiar dacă mama ta afirmă: vreau nepoți, ea ar trebui să trăiască cu alegerea pe care o faci tu în viață, oricât de dificil ar fi.

15. Nu trebuie să explici alegerea ta în relații

Uneori, oamenii fac comentarii nepotrivite cu privire la relaţia ta. Cu siguranță cineva a spus că nu sunteţi “cuplu perfect”, sau că trebuie să cauţi pe altcineva. Cu toate acestea, în această chestiune nimeni nu este responsabil pentru tine, doar tu. Trăieşte viața ta și niciodată nu întrerupe sau nu salva relaţia doar pentru că cineva îţi spune să faci acest lucru. Fă greșeli și învaţă de la ele – aceasta este viața.

Fii TU! Sursa: adme.ru

 • Anda says:

  De cand este “Alegerea ta personala” religia?

  • Costi V. says:

   De cand devii constient de ce reprezinta religia, de cand ti-o poti explica si de cand realizezi ca ai fost botezat fara acordul tau intr-o anumita religie.

 • No-name says:

  Terminaț în pula mea cu căcaturile astea și faceți ce vreți, nu vă luaț după tâmpeniile astea de articole.

 • janine says:

  avem impresia ca cei din jur ne sunt datori cu explicatii despre modul in care aleg sa-si traiasca viata. CINE , naiba, va credeti, ca sa judecati vietule altora?

 • Costel says:

  Poate ca … uneori e bine sa cercetezi o parere a unei persoane care nu te cunoaste dar care stii ca este ” o minte deschisa”(… nu numaidecat profesor), poate ai putea sa eviti unele lucruri neplacute; insa pentru aceasta trebuie sa iti asumi raspunderea inainte de punerea in aplicare, pentru ca este alegerea ta, nu a persoanei care iti da sfatul pentru ca mai apoi sa accepti consecintele, oricare ar fi ele.

 • RebrickJ says:

  INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE….aceste reguli excelente de viata trebuie printate pe o hartie mai groasa si plastifiate….pentru ca…altfel se umezesc cand le tii cu tine intr-o cutie de carton sub un pod pe la 40 de ani cand realizezi ca esti un ratat….

 • grigore says:

  a nu se confunda “nu trebuie sa faci…” cu “sa nu cumva sa faci…”, pentru ca altfel tocmai ai descris un anti-social, un singuratic, un complexat.

  in rest…extrem de plictisitor. mai sunt inca cel putin 100 de chestii de genul asta pe care nu trebuie sa le explici.

 • radu says:

  Știe cineva ce este responsabilitatea ?
  -față de părinți
  -față de bunici
  -față de cei care au muncit să-ți lase o moștenire (chiar dacă nu ți-o place)
  -față de oricare te-a șters la cur și la gură ,chiar și-o singură dată
  -față de dascălul care a încercat să te învețe ceva bun ,dar nu a reușit pt. că tu ești pe principiul ”nu-s dator nimănui”
  -față de cel care ți-a fost aproape la bucurii și necazuri
  -față de cel care te-a învățat o meserie
  -față de familie
  -față de soție, soț, copiii
  -față de cel care te-a împrumutat cu o cană de zahăr,când ai rămas fără
  -față de cel care ți-a creat un loc de muncă , ți-a dat un salar
  -față de cel care te-a iertat de o ”mamă de bătaie” ,deși o meritai cu vârf și îndesat
  ….motive găsești și singur ,față de cine să fi recunoscător…dar îți trebuie bun simț, responsabilitate și raționament….ne mai mirăm de starea națiunii, cu curente de genul ăsta..

 • angel says:

  Radu, acelea nu sunt responsabilitati , ci se numeste recunostinta.. fata de parinti, fata de profesori, fata de toti si daca extrapolam este recunostinta fata de Dumnezeu.
  Responsabil esti doar pentru alegerile tale. Daca ai ales sa fii singur, sau casatorit, sa ai copii si un serviciu oricare ar fi, asta te face responsabil pentru acea alegere. Daca ai ales chiar si inconstient caci nu iubesti suficient, sa fii un singuratic, nu te plange ca nu te place nimeni, nu te intreba de ce unii te resping.Nu inseamna acum sa fii popular iesind din compun cu teribilisme tembele adolescentine ci sa fii amabil si responsabil si recunoscator, cu bun simt si altruist- sunt calitati care ajuta sa fim mai fericiti. Daca alegi sa fii depresiv si sa stai in depresia ta sa mananci ciulinii nefericirii bineinteles ca nimeni nu este responsabil sa te si scoata din IAD daca tu nu faci nici un efort de vointa. Binele cu forta nu se poate ca si dragoste cu forta nu merge.Si daca in final dupa ani lungi de depresie sau respingere sau oricare ar fi negarile te trezesti ca somatizezi in boli de tot felul pana la cancer, nu este chiar nimeni responsabil pentru alegerile tale ci e un semnal de alarma ca nu ai actionat cum trebuie si acum ” manaci”ceea ce meriti- fructele actiunilor tale iresponsabile fata de tine insuti.
  Si acum referitor la articol, parerea mea este ca e un pic exagerat. Calea de mijloc presupune asumare de responsabilitati. Si poate ca ar fi util de definit ce este responsabilitatea. Responsabilitate- de a raspunde, de a da socoteala,de a accepta si a suporta consecintele. In ultima instanta dam socoteala lui Dumnezeu dupa ce plecam de aici. Si daca inconstienta si negarea spune ca nu-ti pasa de cum o sa pleci de pe Pamant oricum de consecontele actelor tale nu scapi oricat ai vrea Justitia Divina e implacabila- Dupa fapta si rasplata- simplu. Bine faci bine gasesti. Cine seamana vant culege furtuna.

 • bogdan says:

  si tu de ce-mi spui ce sa fac??? vrei sa nu-mi pese de nimeni dar totusi sa-mi pese de ce zici tu, nu? desteeeeept!!!

 • sdandrei says:

  lame

 • dana says:

  Bunà ziua tuturor ,imi place comenturile voastre ,fiecare descrie ce gàndeste ,ce il reprezintà si cine este …..indiferent dacà am fost crescuti in comunism ,socialist sau in aceastà democratie …important …este cine esti? si ce iti doresti de la viata sau pe unde treci ce lasi in urma …nu e vb de eduatie pentru ca sunt multi care au primit aceastà educatie dar nu au stiut sà o dezvolte,sunt altii care de si nu au avut dar se comport ca si cum o au …..parerea mea este cà ori unde te duci ,orce faci ,si cum te comporti ,este educatia ta aleasà de tine
  si te reprezinta, …in principiu bunei maieri.

 • ctrohin@yahoo.com says:

  Articolul asta trebuie de sters foarte urgent! Orice informatie aici e “non-sens”. Greseli gramaticale, plus atitudine de prost comportament. Nu mi-e greu sa recunosc ca individul care a scris articolul, e un adolescent, ce simte vina pe propriului ego. Daca, copii, adolescenti, i-au exemplul din acest articol, imaginati-va cum la 14 ani, reprosea-za ca nu sunt dator nimanui? Si comportamentul lui e pur controlat? Va rog, inainte de a posta informativa!

  Yupi down!

 • Manole says:

  Cu ce isi bat oamenii capul!:))
  Aveti grija ca ratati multe lucruri frumoase(un rasarit,un apus,un joc,etc)daca va bateti capul aiurea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>