Neasemuita frumuseţe a structurii unui fulg de nea (Foto)

fulg

Deşi ochiul liber nu ne permite să observăm cum este alcătuit un fulg de nea, tehnologia şi pasiunea unora pentru a iscodi cele mai mici detalii ale acestor delicate petale de iarnă, ne ajută să facem cunoştinţă cu o serie de cadre de o neasemuită frumuseţe.

Este vorba despre o colecţie de imagini, care poartă semnătura fotografului rus Alexey Kljatov, reunite într-un proiect aparte, intitulat „Snowflakes and snow crystals”.

Am surprins, cu obiectivul aparatului de fotografiat, imagini de fulgi de zapadă, chiar din propriul meu balcon: i-am plasat pe o suprafaţă de sticlă şi am pornit într-o aventură care avea să-mi dezvăluie ceva atât de frumos, încât îţi poate tăia respiraţia”, mărturiseşte artistul.

Cristalele care formează un fulg, pe cât de delicate şi de efemere, prezintă forme care sfidează perfecţiunea – o demonstraţie în plus că în laboratoarele naturii se plămădesc opere de artă fără egal.

Varietatea structurală a acestor lacrimi de văzduh este cu adevărat spectaculoasă – de la simple prisme, până la steluţe sau mini-plăcuţe cu aspect alveolar – segmente de coloane prismatice şi trunchiuri de con cu înflorituri uimitoare – nu sunt doi fulgi care să prezinte o alcătuire identică.

Iată câteva din aceste cadre de excepţie, executate după o tehnică dezvoltată chiar de autor:

F8

F1

F2

F3

F4

F5

F6

F7

Roxana Iorgulescu