Lumina-i face pe oameni mai onești și mai altruiști

soare-lumina

Departe de a descifra în totalitate misterele luminii, oamenii de știință continuă să facă noi și surprinzătoare descoperiri legate de acest element spectaculos din viața noastră de zi cu zi.

Astfel, specialiștii de la National Sun Yat-Sen University, din Taiwan, au ajuns la concluzia că lumina poate produce efecte benefice pentru om, atît la nivel fizic, cît și psihic, în anumite circumstanțe.

În opinia acestora, expunîndu-se la lumină, oamenii devin mai onești, mai altruiști și nu în ultimul rînd, mai atenți la respectarea regulilor etice.

Rezultatele studiului realizat de experții care au efectuat teste pe un grup de voluntari, au fost publicate în paginile revistei de specialitate „Journal of Environmental Psychology”.

Experimentul a relevat faptul că subiecții găzduiți într-o încăpere luminoasă, manifestă un comportament de două ori mai altruist, fiind mult mai dispuși să-și ajute semenii, decît cei aflați într-o încăpere slab luminată.

Potrivit sursei citate, la baza acestui fenomen, se află legătură instinctivă pe care creierul uman o realizează între conceptul divin, și lumină – ca element asociat acestuia – un factor suficient de motivant pentru a declanșa spontan dorința voluntarilor de a fi mai buni, mai înțelegatori, mai generoși.

Totuși, încă nu este limpede dacă rezultatele testelor înregistrează aceiași parametri comportamentali pozitivi, în cazul subiecților atei sau a căror apartenență religioasă este diferită de cea creștină – care propăvăduiește aceste neprețuite valori umane.

Roxana Iorgulescu