Lemnul care zămisleşte simfonia cărţilor fără cuvinte (Foto)

Felul în care mâinile pricepute ale artistului reuşesc să transforme lemnul în creaţii sculpturale de excepţie, reprezintă una din formele cele mai fascinante de artă, din cele mai vechi timpuri.

Artistul italian Nino Orlandi, face parte din această categorie privilegiată de veritabili magicieni ai sculpturilor în lemn, reuşind să creeze compoziţii care par să se reunească într-o matrice cu valoare de simfonie, dedicată cărţii şi puterii acesteia de forma opinii.

Sunt un sculptor autodidact, care nu rezistă chemării lemnului – e o pasiune care mă copleşeşte”, marturiseşte artistul cu simplitate.

F

Carţile lui Orlandi, deşi lipsite de cuvinte, într-un mod miraculos, nu se cufundă în adâncurile abisale ale muţeniei, ci îşi aduc în prim-plan propria poveste, comprimată într-o unică ipostază, mai grăitoare decât sute de cuvinte înşirate în paginile unui volum explicativ.

Astfel, lemnul parcă prinde viaţă şi încântă ochiul cu ceea ce are de spus în tăcere, asemenea unui val de emoţie care doboară orice oprelişte, atingând sufletul privitorului cu esenţa sa alegorică.

F1

F10

F2

F3

F4

F5

F6

F7

F8

F9

Roxana Iorgulescu