Kuweit – ţara din poveşti. Condiţiile la care moldovenii nici măcar nu visează

Kuweit – una din cele mai bogate ţări din lume. Resursele imense petroliere, permit un trai decent şi servicii accesibile tuturor cetăţenilor acestei ţări. Teritoriu ţării se întinde pe circa 17 mii km², practic 1/2 din teritoriu Republicii Moldova, în schimb numărul populaţiei practic este acelaşi.

Din cei 3,5 milioane de locuitori doar 1 milion sunt cetăţeni ai acestei ţări. Anume acestă pătură socială împart resursele petroliere care le deţine statul Kuweit şi anume această categorie de oameni beneficiază de toate beneficiile pe care statul  s-a oferit să le îndeplinească în susţinere cetăţenilor săi.

Iată care sunt serviciile care statul şi le asumă pentru prosperitatea și bunăstarea populației:

1. Pentru ceremonia de mariaj tinerii primesc ajutor din partea statului un ajutor în valoare de 250 000 dolari (alte surse 15 000 dolari).

 

2. Salariul unui medic sau învăţător constituie circa 15.000 dolari ( e de menţionat faptul că cetăţenii locali nu activează ca medici de rând, ci ocupă doar posturi de coordonare).

 

3. Cetăţenii din Kuweit pot beneficia de credite ipotecare de până la 250 000 dolari. Iar cel mai probabil peste 5-10 ani creditul pur şi simplu vă va fi iertat.

 

4. Serviciile medicale şi învăţămîntul sunt gratuite.

 

5. Pentru cei care au şansa de a pleca la studii peste hotare, statul își asumă toate cheltuielile şi îi asigură o bursă lunară de 2000 de dolari.

 

6. Dacă un cetăţean din Kuweit este bolnav şi nu poate fi tratat de medicii locali , statul îşi asumă cheltuielile pentru deplasarea acestuia în oricare clinică din lume acoperind toate cheltuielile necesare.

 

7. Indemnizaţia pentru copil constituie 200 dolari şi este achitată lunar până ce copilul nu atinge vârsta de 26 de ani.

 

8. Indemnizaţia pentru femeile divorţate este de 1400 dolari lunar atât timp cât este şomeră.

 

9.  Pensia minimală constituie 3000 dolari.

 

10. În anul 2007 statul a scutit cetăţenii de credite care în sumă au atins suma de 1 miliard de dolari.

 

11. Cu ocazia unor sărbători sau chiar din senin statul oferă ajutoare băneşti , spre exemplu la cei 50 de ani de independeţă statul a oferit tuturor câte 3500 dolari.

 

13. Anul trecut toţi doritorii puteau beneficia gratuit de produsele de primă necesitate (orez, hrişcă, carne etc.).

 

14. Fiecare profesor care a atins un staj avansat în muncă i se oferă un bonus care constituie suma salariului acestuia pe o perioadă de 18 luni. Pentru bărbaţi ce au atins un staj de 30 ani , iar pentru femei 25 ani.

 

15. La drept vorbind, aici bonusurile sunt oferite foarte des, în mediu fiecare cetăţean beneficiază de 50 % din salariu sub formă de bonus lunar.

 

Toate aceste tipuri de bonusuri se referă doar la cetăţenii acestui stat, care constituie circa 70% din populaţia ţării şi nu se referă la cei 30% de migranţi care deservesc elita acestei ţări.

Având atâtea oportunităţi şi servicii de calitate cetăţenia acestei ţări este practic imposibil de dobândit şi se pot bucura de acest lux doar cei născuţi în marele imperiu petrolier. Făcând o paralelă la situația din țara noastră,  fără îndoială am putea doar visa la condiţii similare oferite de către autoritățile de la noi.