În curând în Moldova: semnătura digitală cu telefonul mobil

Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul I.S. „Centrul de telecomunicații speciale” și Centrului de Guvernare Electronică, în parteneriat cu operatorii de telefonie mobilă, au lansat serviciul „Semnatura mobilă”.

„Semnatura mobila” este un serviciu inovator, care permite autentificarea în spațiul virtual pentru probarea identității cu ajutorul telefonului mobil. Cetățenii vor putea semna acte la distanță, rapoarte, declarații către instituții sau cereri online. La fel, cetățenii vor putea accesa servicii electronice atât publice, cat și private.

Directoarea Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, a precizat că „Semnătura mobilă” va putea fi folosită de oriunde și oricand, de pe telefonul mobil. Acest serviciu nu este unul obligatoriu, ci o alternativă la probarea identității cetățenilor, așa cum serviciile publice electronice sunt o alternativă pentru serviciile publice clasice, la ghișeu.

Pentru obținerea „Semnăturii mobile” cetățenii se vor deplasa la reprezentanțele operatorilor de telefonie mobilă. Procedura de achiziție este simplă și rapidă. Abonatii vor completa o cerere și vor primi imediat o cartela SIM specială care include semnătura mobilă și un PIN cod unic. De asemenea, la momentul înscrierii, fiecare cetățean va putea alege un plan tarifar și un tip de abonament.