Ilustrații cu efect de urzică – o colecție semnată Francesco Bongiorni

Odinioară, caricatura se rezuma să ridiculizeze trăsăturile fizice sau de caracter ale unui anumit personaj, dar pe măsura trecerii timpului, aceste ilustrații cu efect de urzică, au evoluat.

Formele de caricatură din ziua de azi, îmbracă veșminte mult mai sofisticate, invitând la reflecție și chiar istorisind un fel de poveste comprimată într-o unică ipostază, ale cărei semnificații se înăspresc pe măsură ce se despică firul în patru.

Este și cazul colecției de schițe purtănd semnătura artistului italian Francesco Bongiorni, care construiește veritabile mesaje vizuale cu o puternică încărcătură de sarcasm, împletit cu umor subțire.

Nutresc convingerea că imaginile constituie cea mai rapidă cale de a transporta idei. Punerea punctului pe “i”, creativitatea și calitatea – acestea sunt valorile care se află la baza creațiilor mele”, explică Bongiorni, cu o hotărâre dezarmantă.

Privindu-i posterele satirice, reunite sugestiv sub titlul “Lost and Found”, pătrundem sensul întregii sale teorii legate de transportarea ideilor.

Dar iată despre ce este vorba:

F

F10

F1

F2

F3

F4

F5

F6

F7

F8

F9

Roxana Iorgulescu