Game Over – dependența de jocurile de noroc nu este un joc

joc

Daca pentru multe persoane, jocurile de noroc reprezinta o simpla distractie, un mod deconectant de petrecere a timpului liber, exista unii pentru care, jocul se transforma intr-o obsesie.

Atunci cand pasiunea pentru acest divertisment depaseste frontierele trasate de propriul autocontrol, jucatorul se transforma intr-un subiect afectat de o patologie definita de specialisti drept ludopatie.

Inca din 1980, dependenta fata de jocurile de noroc, a fost catalogata de specialisti drept patologica, dar astazi, mai mult decat oricand, gratie extinderii potentialului de joc si la nivel virtual, fenomenul cunoaste o ascensiune fara precedent.

Pe fondul crizei economice care afecteaza in prezent Batranul Continent si nu numai, jocurile de noroc au devenit un fel de capcana diabolica, capabila sa atraga multe persoane in vartejul ametitor al comportamentului compulsiv, cu urmari dezastruoase, atat la nivel individual, cat si familial.

Sumele uriase imprumutate cu speranta unui castig spectaculos, rareori sunt acoperite din astfel de activitati, determinand jucatorii sa recurga deseori la solutii extreme, pe cat de radicale pe atat de periculoase.

Factorii psihologici individuali, variaza de la caz la caz, dar specialistii recomanda celor ce simt ca aluneca pe panta unei dependente incontrolabile, sa adopte o serie de masuri auto-restrictive, menite sa-i salveze, pana nu este prea tarziu.

Printre acestea se numara fixarea unei sume limitate de joc, prin pastrarea in portofel a unei cantitati reduse de bani lichizi, stabilirea unui prag de retragere de numerar pe cardul de credit si evitarea consumului de bauturi alcoolice in paralel.

In plus, psihologii subliniaza importanta identificarii unei activitati complementare, placute, de preferat in aer liber, care sa distraga atentia de la gandul urmatoarei sesiuni de joc – orice sport de echipa este benefic, mai cu seama atunci cand partida se prelungeste in compania prietenilor, cu o pizza si o inghetata la sfarsit.

Oboseala acumulata, dusul si confortul caminului, vor completa o seara reusita, iar corpul isi va cere portia de odihna binemeritata, in propriul pat, in loc de incovoierea coloanei in fata diabolicului monitor ingititor de monede.

Roxana Iorgulescu