Galerie foto de excepţie: Povestea New York-ului surprinsă în imagini vechi de până la 100 de ani

Department of Records, o instituţie care se ocupă cu arhivele municipale ale New York-ului, a publicat aproape un milion de fotografii, unele mai vechi de 100 de ani, care înfăţişează diferite etape de dezvoltare din istoria oraşului.

În imagini apar clădiri, poduri, străzi, evenimente sau celebrităţi. Majoritatea fotografiilor au fost făcute de muncitori anonimi, iar câteva îi aparţin lui Eugene de Salignac, fotograful oficial al Departamentului Poduri, Instalaţii şi Structuri în perioada 1906-1934. De asemenea, unele imagini aparţin arhivei poliţiei oraşului New York.

Muncitori care săpau un şanţ pe strada Delancy, în partea de est a oraşului. Fotografia a fost făcută pe 29 iulie 1908.

Vopsitori agăţaţi de firele suspendate ale podului Brooklyn pe 7 octombrie 1914, la 31 de ani de la deschiderea acestuia.

Podul Manhattan, văzut de pe strada Washington. Fotografia a fost făcută pe 5 iunie 1908, cu patru ani înainte ca podul să fie terminat.

Gara Centrală din New York surprinsă într-o imagine din 1937.

O fotografie făcută pe 24 noiembrie 1915, în care apar doi hoţi care au încercat să jefuiască o companie. Ei au murit după ce au rămas blocaţi în casa liftului.

În această fotografie din 18 aprilie 1936 apare Charles ‘‘Lucky” Luciano, considerat capul crimei organizate din New York.

În fotografia făcută de un detectiv în 1918 apare corpul unui om ucis, băgat într-un butoi şi aruncat pe un câmp din Brooklyn.

Piscina publică Astoria surprinsă într-o imagine din 1940.

În această imagine din 30 septembrie 1930 apare legendarul jucător de baseball Babe Ruth (bărbatul din centrul fotografiei, cu trabucul), de data aceasta în calitate de spectator. Ruth tocmai se pregătea să ofere câteva autografe.

Imaginea care l-a surprins pe un bărbat citind ziarul a fost făcută pe 18 mai 1940, la intersecţia dintre străzile Sixth Avenue cu 40th Street, în Manhattan.

Vedere peste râul Hudson, către oraşul New Jersey. Imaginea a fost surprinsă pe 22 decembrie 1936, de pe podul George Washington.

Un tren din Manhattan. În fundal se poate vedea Primăria.

Un şomer pe un dig. Fotografia este din anul 1935, în timpul recesiunii economice care a afectat SUA.

Podul Triborough care leagă cartierele Manhattan, Queens şi Bronx.

Străzi aglomerate în partea de est a oraşului. Imaginile au fost surprinse în timpul recesiunii economice.

În această fotografie din 1890, apare strada 42th.

Muncitori care pavau strada 28th din Manhattan, pe 2 octombrie 1930.

 

În această fotografie din anii ’80 apare o clădire de pe strada 172 Norfolk.