Fumătorii din RM vor plăti o taxă pe viciu din 2014

Fumatul devine o plăcere tot mai costisitoare. Pe lângă accizele la tutun, care se vor dubla în următorii cinci ani, fumătorii vor plăti din 2014 și o taxă specială pe viciu. Măsura face parte din Programul național privind controlul tabagismului pentru anii 2012-2016, aprobat ieri de Guvern.

Deocamdată, nu se știe cu cât se vor scumpi țigările. Taxa inclusă în preț urmează să fie stabilită prin lege. „Dacă am aplica 4% la fiecare pachet, vom obține venituri la buget de peste 380 de milioane de lei“, a declarat ministrul Sănătății, Andrei Usatâi.

 

Guvernanții vor astfel să împuște doi iepuri dintr-o dată. Costurile mari ar putea să-i determine pe mulți moldoveni să renunțe la fumat, iar banii adunați vor fi utilizați pentru campaniile de promovare a modului sănătos de viață.

Majorările nu -i sperie însă pe fumătorii înrăiți. „Voi încerca să mă las. Dacă nu reușesc, trec la țigări mai ieftine“, spune studenta Natalia Lungu (21 de ani).

Tot din 2014, pe ambalaje vor fi aplicate pictograme cu informații despre daunele fumatului, iar avertismentele de pe pachete vor fi de două ori mai mari. De asemenea, vor fi introduse restricții la publicitatea articolelor din tutun. Din 2013, va fi interzis fumatul în școli,universități, policlinici și spitale.

În Republica Moldova, fiecare al doilea bărbat, 7% din femei și 13% din adolescenți fumează. Medicii avertizează că fumatul provoacă boli cardiace, cerebrovasculare și pulmonare, cancer, diabet zaharat și ateroscleroză.

Potrivit prognozelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2012 fumatul va ucide 5 milioane de oameni în lume.