Faţa necunoscută a tatuajelor – istorie şi picanterii (Foto)

Trăim într-o epocă în care tatuajele se bucură de o mare popularitate, cunoscând o perioadă în care mulţi ridică la statutul de artă, abilitatea creării unor astfel de „decoraţiuni corporale”.

De la clasicele personaje, simboluri sau figurine aplicate în cele mai neaşteptate zone ale trupului, până la formatul excentric al tatuajului fluorescent, care se propune discret la lumina zilei, pentru a deveni spectaculos pe întuneric, mulţi găsesc un motiv suficient de puternic pentru a apela la aceasta soluţie trendy.

ea2c7e55848f76371b016978dd3933e4

Iată însă, câteva lucruri mai puţin cunoscute despre tatuaje şi istoria lor, care dezvăluie câte ceva din picanteriile mondene de odinioară şi nu numai:

Prima femeie care s-a aventuarat să se tatueze pe tot corpul, prezentându-se astfel la un concurs de frumuseţe, se numea Betty Broadbent şi a fost personajul cel mai controversat din cadrul World’s Fair, organizat la New York, în anul 1937.

BROADBENT, BETTY (TATOOED LADY-BEAUTY CONTEST)

În perioada interbelică, pentru a-şi câstiga traiul de zi cu zi, multe femei americane se tatuau pentru a fi prezentate drept atracţii la circ, aşa cum este şi cazul personajului descris anterior.

Ideea s-a dovedit suficient de ingenioasă la vremea respectivă, pentru a aduce ceva bani acasă, motiv pentru care, chiar se mai adaugau înflorituri la povestea personală a protagonistelor, pentru a impresiona publicul.

Moda a prins, graţie istoriei unei alte femei, pe nume Nora Hildebrand, tatuată de propriul său soţ, dar care şi-a inventat o poveste potrivit căreia ar fi fost rapită de un trib de indieni, care i-au aplicat simboluri magice pe corp, în cadrul unui ritual mistic.

Originile tatuajelor sunt însă mult mai adânc înrădăcinate în istorie: încă de pe vremea când celebrul „Otzi” mai avea suflare, cu peste 5.000 de ani în urmă, braţele sale prezentau astfel de decoraţiuni, a caror semnificaţie nu a fost încă descifrată de oamenii de ştiinta, în ciuda faptului că mumia a fost analizată cu cele mai moderne mijloace tehnologice.

La ora actuală, cea mai tatuată persoană din lume, sau cel puţin, cea înregistrată oficial în Cartea Recordurilor, ar fi Lucky Diamond Rich, un neozeelandez în vârstă de 42 de ani, care şi-a acoperit trupul integral cu tatuaje.

Lucky_Diamond_Rich

Cea mai elaborată sesiune de tatuaj executată vreodată, a durat doua zile şi două nopţi, fără întrerupere. Este vorba despre o performanţă stabilită în perioada 27-29 octombrie 2011, de către britanicul Dave Fleet, care şi-a tatuat un amic, pe nume James Llewellyn, la Grosvenor Casino, Cardiff Bay, cu scene din Biblie şi din literatura marilor clasici.

Cei doi au donat premiul, în valoare de 2.300 de lire sterline, organizaţiei Cancer Research Wales, pentru lupta împotriva cancerului.

Roxana Iorgulescu