Efectul letal al Lacului Natron, care împietreşte vieţuitoarele în Tanzania

Lacul Natron, din Tanzania, supranumit în mod cât se poate de sugestiv şi Lacul Morţii, are un efect letal asupra vieţuitoarelor care nădăjduiesc să-şi răcorească trupurile în undele sale.

Este vorba despre un fenomen, pe cât de bizar, pe atât de şocant: apele acestui lac pot atinge temperaturi de 60 de grade Celsius, înregistrând un pH ale cărui valori variază între 9 şi 10,5.

Lacul Natron a fost  numit astfel, tocmai pentru că bazinul său adăposteşte un amestec natural de substanţe, care poartă chiar denumirea de natron, un „coctail” utilizat în antichitate de către egipteni, la ritualurile de mumificare.

Tanzania este singurul loc din lume în care poate fi regăsit un astfel de lac, cu o concentraţie de substanţe provenite din erupţiile vulcanice acumulate în vecinătatea sa, care ucide şi transforma în „stane de piatră”, păsările ce ating suprafaţa apelor sale, conservându-le într-o formă aproape perfectă, asemenea unor exponate dintr-un muzeu lugubru.

Foto2

Oamenii de ştiinţă încă nu au emis o ipoteză perfect documentată, vizând procesele chimice care se află la baza acestui fenomen, dar un lucru este cert: vieţuitoarele care ating oglinda lacului, suportă un proces de calcificare ieşit din comun.

Foto3

În ciuda efectelor sale letale, lacul continuă să exercite o atracţie irezistibilă pentru păsări – se presupune că suprafaţa deosebit de strălucitoare a lacului, le induce în eroare, „deturnându-le” de la ruta de zbor iniţială.

Foto4

Nick Brandt, regizorul sub a cărui baghetă magică a fost realizat videoclipul lui Mickael Jackson, „Earth Song”, a fotografiat o serie de astfel de păsări pietrificate, reunind cadrele de excepţie obţinute, într-o colecţie originală, intitulată „Across the Ravaged Land”.

Foto5

Uneori, lacul formează insule de sare caldă, pe suprafaţa cărora, păsările şi-ar putea construi în teorie, cuiburi pentru depunerea de ouă, dar o astfel de alegere ar fi complet neinspirată, întrucât aceste întinderi reprezintă veritabile capcane întinse în tărâmurile morţii.

Foto6

Oricât ar parea de neverosimil însă, în apele acestui lac malefic, există şi o specie de peşti, care pare să se fi adaptat perfect la condiţiile extreme din adâncurile sale: Alcolapia alcalica.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate