Din seria să vezi şi să nu crezi: tunelul contrabandei, care leagă China de Hong Kong

La seria lucrărilor înscrise în categoria „să vezi şi să nu crezi”, s-ar putea adăuga o nouă construcţie-surpriză, în salsa asiatică: tunelul contrabandei, care leagă China de Hong Kong.

Este ceea ce au descoperit recent autorităţile chineze, ca urmare a investigaţiilor menite să stăvilească fenomenul contrabandei de mărfuri locale, potrivit publicaţiei britanice The Independent, care citează, la rândul său, South China Morning Post.

Lung de 40 de metri, tunelul a fost construit în secret, în circa patru luni şi a implicat cheltuieli estimate la aproximativ 300 de mii de lire sterline.

Scopul tunelului era acela de a asigura transportul ilegal de mărfuri – îndeosebi de natură tehnologică (telefoane mobile, dispozitive tablet şi alte produse electronice) – între China şi Hong Kong, evitându-se pe această cale, plata taxelor vamale aferente.

În realitate însă, nu este pentru prima dată când se descoperă o astfel de construcţie: în 2003, autorităţile chineze au distrus un tunel similar, dar de dimensiuni ceva mai mici (25 de metri), care era utilizat în acelaşi scop, precizează sursa.

F3

F

F2

 

Roxana Iorgulescu