Din bizareriile crizei: bătrânii sunt cei mai abili gestionari ai resurselor financiare

batrini

Criza economică actuală, nu încetează să aducă în prim-plan, bizarerii din cele mai variate: oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că bătrânii sunt cei mai abili gestionari ai resurselor financiare.

O echipă formată din specialişti de la UC Riverside şi Columbia University, a elaborat un studiu, graţie căruia, s-a demonstrat că persoanele cu vârste înaintate, demonstrează o perspicacitate ieşită din comun, în procesele de „chivernisire” a finanţelor.

Rezultatele studiului au fost publicate în paginile revistei de specialitate Psychology and Aging, sub titlul „Complementary Cognitive Capabilities: Economic Decision Making, and Aging”, relevând că înţelepciunea bătrânilor, dobândită prin experienţa lor de viaţă, contrabalansează aşa-numitul efect de încetinire a proceselor decizionale.

Este vorba despre un studiu care analizează diferenţele între randamentul deciziilor adoptate graţie inteligenţei fluide şi al celor induse de către raţionamentele guvernate de inteligenţa cristalizată.

Inteligenţa fluidă este constituită de capacitatea de înmagazinare şi elaborare de informaţii, în timp ce inteligenţa cristalizată s-ar putea defini drept generatoarea de acţiuni dictate de experienţele şi cunoştinţele acumulate.

Studiul demonstrează aşadar, că inteligenţa cristalizată „bate” inteligenţa fluidă, când este vorba de abilităţi financiare: flerul în materie de gestiune a resurselor financiare este mult mai „inspirat” la persoanele în varsta, decât la tineri.

În plus, poate fi ajutat cu instrumente adecvate, precum un calculator sau o broşură cuprinzand date utile, chiar şi pentru elaborarea unor proiecte financiare importante.

Rezultatele cercetării noastre confirmă ipoteza potrivit căreia, experienţa şi cunoştinţele acumulate graţie unei vieţi întregi de decizii, compensează din plin declinul capacităţii de asimilare a unor noi informaţii”, a explicat Ye Li, unul din realizatorii studiului.

Cu alte cuvinte, cine nu are un bătrân, să şi-l cumpere.

 Roxana Iorgulescu