Cel mai scump tablou din lume a fost cumpărat de familia regală din Qatar. Cât a costat?

Celebrul tablou “Jucătorii de cărţi” de Paul Cézanne a fost cumpărat de statul Qatar pentru suma de 250 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpă operă de artă, în urma tranzacţiei ce a avut loc anul trecut, însă a fost dezvăluită abia joi de revista Vanity Fair.

Tabloul cumpărat de familia regală din Qatar este unul din cele cinci pe acestă temă semnate de Cezanne, celelalte patru aflându-se în colecţii prestigioase precum cele de la Musée d’Orsay din Paris şi Metropolitan Museum of Art din New York.

 

Familia regală nu a făcut vreun comentariu privind această tranzacţie privată, însă se crede că tabloul ar putea fi expus la Muzeul Naţional al Qatarului, aflat în prezent în renovare şi urmând să fie redeschis în 2014.

Pictura lui Cezanne s-a vândut cu peste 100 de milioane de dolari mai mult decât lucrarea care deţinea anterior recordul pentru cea mai mare sumă plătită – “No. 5, 1948”, de Jackson Pollock, care s-a vândut cu 140 de milioane de dolari la o licitaţie privată în 2006, potrivit informaţiilor apărute în presă.

 

Pe de altă parte, cea mai mare sumă plătită pentru o pictură în licitaţie publică este de 106 milioane de dolari, pentru un portret de Pablo Picasso, al iubitei sale Marie-Thérèse, cumpărat anul trecut de la casa Christie’s.