Ce face un moldovean la Piața Centrală?

De multe ori urmărim interesați cum au loc contrări  în ceea ce privește amenajarea, vînzarea, sau cumpărarea la Piața Centrală. Însuși Piața a devenit un centru de discuție. Însă ideea esențială de fapt e că în centrul aceleiași Piețe tot moldoveanul este, sau mersul acestuia la piață a devenit o tradiție, un ritual care nu a fost încă descifrat de nimeni.

V-ți gîndit vreodată, ce face un moldovean în acești metri pătrați timp de mai bine de o oră, sau în dependență de ce procură, care este itinerariul acestuia? Dintre cele 43 de piețe din Capitală, interesul față de Piața Centrală este cel mai mare. Noi am trecut și pe aici, și am văzut ce face aici un moldovean timp de o zi. Rezultatul vi-l prezentăm:

1. Moldoveanul, înainte să intre în Piață, schimbă euro. Sau dolari. Sau ruble. Sau care și ce are. Sunt o mulțime de gherete unde poți schimba oricare tip de bani. Atenție la comision.

P1220960

2. Moldoveanul cum intră în Piață, în primul rînd cumpără sacoșe. Cu care, bineînțeles, să ducă produsele acasă. La intrarea în Piață, într-un butic special amenajat, găsești sacoșe de toate felurile: mari, mici, verzi, roșcate, cu fete, fără fete.

P1220945

3. Și pentru că e vară, neapărat se cumpără fructe. Exotice, sau mai de-ale noastre, fructele sunt la mare căutare. Le găsești în fiecare sacoșă menționată mai sus.

P1220916

4. Moldovenii cumpără și detergenți. Pentru că e normal să respecte curățenia, și pentru că o și respectă. Detergenți la piață găsești de toate felurile: majoritatea importate. Aroma e foarte puternică prin regiune. Mai ales dacă alături se vînd și niște pateuri.

P1220917

5. La mare întrebare sunt toate produsele electrice. Pe-aici mai des dau bărbații, deși în ultimul timp parcă e invers. Cert că cîte minute am stat noi în regiune, au cumpărat 15 femei și 12 bărbați. Aici găsești tot ce este legat de gospodărie: cabluri, fierestrăie, cuie, plasturi, chiar și Parabolă TV.

P1220922

6. Dacă a cumpărat tot ce trebuie pentru gospodărie, un moldovean veritabil nu are cum să nu cumpere și materiale pentru reparație în gospodărie. Sunt diferite: de la instrumente cu care să vopsești pînă la cea mai mare gamă de “crască” pentru vopsit. Dacă trebuie, trebuie.

P1220926

7. Atunci cînd nu cumpără pentru reparație, moldoveanul cumpără ceva pentru iarnă. Tare le place moldovenilor iarna să mănînce ceva gustos pregătit vara. Iar pentru aceasta moldovenii au nevoie de capace.

P1220947

8. Acest compartiment este în special pentru fumătorii înrăiți. Sunt buticuri întregi cu mii de pachete cu țigări. Moldovenii deci cumpără și țigări.

P1220946

9. Și pentru cine e harnic, este și răsad. Mai sigur semințe pentru răsad. De tot soiul și de tot felul. Gospodinele noastre știu despre ce vorbesc.

P1220949

10. Moldovenilor tare le place peștele. Deci vizitează des și aceste locuri. Asta e aproape de locul unde cîteva doamne strigă: otraaavăăă, otraaavăăă. Sau: hai la lumînări!

P1220936

11. Moldovenii cumpără și alte produse. “Macaroane”, orez, tomate, hrișcă, făină, ciuperci, de toate. Să fie. Și sărbătoare în bucătărie.

P1220935

12. Și dacă au nevoie, se cumpără și pleduri. În piață sunt “pleduri” de care dorești. Și “șervete”, și fețe de masă, și cearșafuri. Că trebuie la gospodărie.

P1220954

13. Și iarăși că e vară afară, se cumpără în forță sandale. Fie pentru a încerca nisipul de la Vadul lui Vodă cu ele, sau a merge seara pe străzile Capitalei, lumea cumpără.

P1220955

14.  Și mereu, dar absolut mereu, moldoveanul se tîrguiește. Fiecare leu contează, mai ales dacă este muncit.

P1220950

15. Și oricît nu ar fi de încrezuți, moldovenii cîntăresc. Ca nu cumva alți moldoveni să-i fi amăgit. Chiar și cu 10 grame.

P1220951

16. Iar înainte să iasă din Piață, moldovenii se uită fericiți la panoul de sus: Mulțumim pentru cumpărături. Cînd am trecut pe lîngă, o mătușică parcă i-a și răspuns: ei, mulțumim și ție, a răspuns ea.

P1220911

17. Chiar la margine de Piață, moldovenii își pot repara telefoanele. De oricare tip. Cu oricare defect. Da, avem specialiști buni în domeniul IT.

P1220958

18. Și, cu gențile pline, moldovenii pleacă acasă. La stația de troleibuz cel mai des. Chiar de-i o înghesuială strașnică. Chiar de se îmbulzesc.

P1220962

Cam așa e o zi din viața unui moldovean la Piața Centrală. Cu bune și cu rele, Piața reprezintă locul în care se leagă destine, se cunoc altele, se cumpără și se vinde orice dorești. Bine că nu și sufletul. Sufletul moldovenii nu-l vînd niciodată.