Cărțile merita citite! Recomadări de lectură pentru sfârșitul verii

Mi-a spus că tomul lui se cheamă cartea de nisip, pentru că nici cartea, nici nisipul n-au început și nici sfîrșit”  – Jeorge Luis Borges

Marcela, ce faci?
Motaeli în toata clasa a x-a, real, și cînd vocea profesorului de matematică a zguduit toată clasa, Marcela tresări.
Ce? Eu? Nimic.
Nimic zici. Ce naiba ai acolo sub masă?
Lasă telefonul!
Dar… n-am nici un telefon, eu doar…citesc.
Colegii zîmbeau.
Ridică-te! Vina la mine, cu cartea !
Marcela simțea că i s-au înmuiat genunchii, se ridica, închide cartea, acum era vizibilă coperta: Dans Dans Dans (Haruki Murakami).
Pff, ce titlu stupid, se adresase profesorul într-o manieră ironică. Chiar sunteți niște tăntălăi! Exprima, începind a răsfoi paginile și cine o mai fi Murakami ăsta? Matematica e importantă, bai, nu maculatura asta, matematica te învață să gîndești, să raționalizezi.
Continuînd a elogia disciplina pe care o preda elevilor de ani buni, mormăind sub nas ceva de tema suplimentară și părinți învățați la școală, se opri brusc pe la mijlocul cărții. Se instalase o liniște ciudată.
Trecuseră 26 de minute…
Domnul Boris încă nu și-a ridicat privirea în a 31 pagină citită, doar ridicinduși ochelarii de pe nas din cînd în cînd. Marcela stătea mută și nemișcată lîngă masa lui, iar elevii își făceau schimb pe priviri nedumerite.
Se auzea sunetul… în clasă liniște…

E uimitor cum o carte poate influiența atîția oameni diferiți. Cărțile pot modifica, dacă nu schimba, pot impresiona sau dezgusta , pot aduna, educa, învăța. Cărțile pot trezi, naște  sentimente, dorințe , adevăruri sau minciuni . Deci, tu te hotărăști dacă vrei să simți o carte, să trăiești o nouă carte.

Cărțile merită citite!  Sunt sute, mii de cărți pe care să le citești. Fiecare carte citită te va ajuta să înveţi şi să experimentezi. Noi îți prezentam o lista mai personală, o lista de cărți care au trecut prin mîinele noastre și pe care le gasești cu usurință în țară.

Doamna Bovary – Gustave Flaubert


Frankestein – Mary Shelley


Magicianul– John Fowles


Atitudinea este totul – Jeff Keller


Invingătorul este întotdeauna singur -Paulo Coehlo


Cei cinci oameni pe care-i întilnești în rai – Mitch Albom


Jane Eyre – Charlote Bronte


Codul lui Da Vinci – Dan Brown


Curajul de a educa – Fernando Savater


Laleaua neagră -Alexandre Dumas


Tema pentru acasă – Nicolae Dabija

 

Iar acum, e rîndul tău. Recomandă o carte interesantă cititorilor noștri pentru sfîrșitul verii

Katty Tomash