Camere de luat vederi şi aparate de bruiaj la Bacalaureatul din 2013

Minsterul Educaţiei a prezentat în ultima zi de lucru din acest an noile reguli ale examenelor de Bacalaureat. Astfel, în anul 2013 centrele de Bac vor fi dotate cu camere video şi cu aparte de bruiaj. De asemenea, maculatoarele vor fi personalizate prin cod de bare, iar testele elevilor vor fi scanate.

646x404

Elevii care nu vor promova examenele din prima vor avea dreptul să se prezinte pentru susţinere lor în următoarele trei sesiuni de bază de la absolvire, în comparaţie cu două încercări în următorii trei ani pe care le aveau până în prezent, a menţionat viceministrul Educaţiei Igor Grosu, informeazaAgenţia Info-prim Neo,citat de adevarul.ro/moldova.

Candidaţii care au luat note negative în sesiunea de bază nu vor avea dreptul să susţină repetat examenele în sesiunea suplimentară, ci doar în sesiunea din anul următor. Sesiunea de examene suplimentară va fi organizată doar pentru cei care, din motive întemeiate, nu se pot prezenta la examene.

Pentru organizarea sesiunii din 2013 urmează a fi alocaţi 5 milioane de lei, iar pentru echipamentele video şi de bruiaj vor mai alocaţi suplimentar 3 mii de lei. Şefii din Educaţie susţin că camerele de filmat vor fi folosite pentru securizarea instituţiile de învăţământ.

Anterior, ministrul Educaţiei Maia Sandu a declarat că îşi doreşte un Bacalaureat “prietenos” copiilor, nu stresant, cum a fost în acest an. “Ne propunem pentru următorul examen să instalam camere video performante şi să reducem corupţia. Asta o vom face prin reducerea numărului de centre de Bac”, afirma aceasta.

În sesiunea trecută au existat şi cazuri când camerele video au fost oprite şi înregistrările montate. Oficialii nu dau soluţii pentru astfel de situaţii.