Aurora boreală – magia luminilor care învăluie ținuturile de Nord (Video)

Despre fenomenul optic pe care îl cunoaștem sub denumirea de auroră boreală, universul web oferă o mulțime de materiale descriptive, care-și propun să descifreze cât de cât, magia luminilor ce învaluie uneori ținuturile de Nord.

Dar iată ce a reușit să realizeze un inspirat fotograf suedez, pe nume Göran Strand, care a înregistrat timp de patru ore, evoluția unui astfel de fenomen spectaculos, selectând peste 2.400 de cadre de excepție și oferidu-le sub forma unui video inedit, tuturor internauților dornici să aprofundeze subiectul.

Este vorba despre un proiect bazat pe înregistrări efectuate în data de 17 martie, anul curent, în Suedia, la Östersund, în urma unei puternice explozii solare, produse în zona petei catalogate de specialiști sub codul AR1692.

Grație interacțiunii vântului solar cu câmpul magnetic terestru, după expulzarea unei mase de particule încărcate electric, de către coroana solară, spectacolul de culoare și lumină care a învăluit ținuturile de Nord, a fost de-a dreptul impresionant.

Roxana Iorgulescu